Sermaye İmparatorluğu – Ellen Meiksins Wood

2000’li yıllar boyunca yeni emperyalizm hakkında çok söylendi ve yazıldı; konunun bu yoğunlukta tartışılmasının nedeni ABD’dir. ABD, Irak’a karşı yürüttüğü saldırıyı, “terörizme karşı savaş” ve “önleyici savunma politikası” gibi “makul” gerekçelere dayandırmıştı. Ama sömürgeci fetihler ve doğrudan emperyal yönetim olmadığı zaman emperyalizmin anlamı ne olabilir ki?

Ellen Meiksins Wood, bu kitapta, yeni emperyalizmi, arka plana Eski Roma’yı, Ortaçağ Avrupa’sını, Müslüman Arap dünyasını, İspanyol fetihlerini ve Hollanda ticari impara-torluğunu alarak, eski biçimlerle karşılaştırıyor. Kapitalist emperyalizmin başlangıcını İrlanda’nın İngiliz egemenliğine dayandıran Wood, bunun yayılmasını Amerika ve Hindistan’daki Britanya imparatorluğunun
egemenliğini inceleyerek ortaya koyuyor. Çoklu yerel devletler tarafından idare edilen küresel bir ekonomi biçimi olan bugünün kapitalist imparatorluğunun, sonu, amacı ve zamanı olmayan yeni, militarist bir savaş öğretisini nasıl doğurduğunu ortaya seriyor.

“Muhteşem bir kitap.”
-Eric Hobsbawm-

“Emperyalizmin bugünkü aşamasının en tatmin edici anlatımı.”
-Robert Brenner-
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Künyesi
Sermaye İmparatorluğu
Orjinal isim: Empire of Capital
Ellen Meiksins Wood
Yordam Kitap / Yayınevi Genel Dizisi
Çeviri : Oya Köymen
İstanbul, 2014
192 s.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir