‘Şiirin Dili Anadil’de, Ataol Behramoğlu’nun Türkiye ve dünya şiiri ve şairleri üstüne kaleme aldığı yazılar yer alıyor. Yunus, Kaygusuz Abdal, Namık Kemal ve Tevfik Fikret’ten günümüzün genç şairlerine kadar, yüzlerce yıllık Türkiye şiirinin birikimi bu kitapta okuyucuyu karşılıyor. Yine Dante ve Hugo’dan, Marti, Eluard, Ritsos ve Neruda’ya, dünya şiirinin önemli isimlerinden seslenen kitap, şiirin evrensel coğrafyasına ve seyrine de odaklanmış oluyor. ‘Ustalardan Günümüze’, ‘Şiirin Dili-Anadil’, ‘Günümüz Şiirinden’ ve ‘Dünya Şiirinden’ başlıklı bölümlerden oluşan kitap, şiirin önemli duraklarına uğruyor, ayrıca Türkiye şiirinin dünya şiiriyle kurduğu bağlara işaret ediyor.
“Paris’te bir sabah uyandığıma, aklımda bir dize duruyordu. Nereden, ne zaman gelmişse gelmiş, orada öylece duruyoru. Bir taç yaprağında, pırıl pırıl, saydam bir yağmur damlası gibi. Tertemiz, apaydınlık. Üç sözcükten oluşan bir şiir dizesi: ‘güvercin dolu avlular…’ Orhan Veli’nin İstanbul’u Dinliyorum’ adlı şiirinden bir dize. (…)
“İçimde bir mutluluk, bir sevinç vardı, uyanıp o üç sözcüğü zihnimde bulduğumda. Kendimi, benliğimi bulmak gibi bir dilin, onun da ötesinde, yabancı bir çevrenin ve bu önsözün konusuna girmesi gerekmeyen nice boğuntuların labirentlerinde, neredeyse yitirecek gibi olduğum benliğimi… Anadilin, üç güzelim sözcüğünden oluşan bu altın dize, gelip oraya yerleşmiş, bana diyor ki: ‘Sen varsın. Çünkü güvercin dolu avlular var…” Ataol Behramoğlu

Şiirin Dili Anadil, Ataol Behramoğlu, Evrensel Yayınları, deneme, 368 sayfa

1 Comment

  1. Şiir; Bir çoğalmadır..
    Şiirde,Topluma Kuşbakışı bakmak Usta Nazım Hikmetin şiirlerinde mevcuttur… Toplumsal değerleri, Emeği, İşçiyi, alınterini,Elbet sadece şiirlerinde değil diğer sanat alanlarındaki yaratııcılığndada görülmektedir.. Ama En çok Şiirlerinde İşlemiştir nakış gibi..
    Bir diğer sevdiğim şairde Cemal sürayadır.. Onunda şiirlerinde,Tarihten türkçeye kadar bütün temaları işler..
    İnice ince nakşeder.
    Cemal süreyanın şirileri, Bir nevi duygu ve düşüncenin matematiksel örgütlenme şeklidir..
    Edebiyatın bütün dalları Aslında şiirle beslenir..
    Şair ruhlu sevdiğimide çok seviyorum

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Bitmeyen Sınavlar Yaşanmayan Hayatlar (Eğitimde Paradigma Değişimi) – Derya Keskin

Next Story

Vergilius’un Ölümü – Hermann Broch

Latest from Ataol Behramoğlu

Oyun yazarı olarak Maksim Gorki, Ataol Behramoğlu

Yaratıcılığıyla Sovyet Rus edebiyatını başlattığı kabul edilen, sosyalist gerçekçilik akımının kurucusu sayılan Maksim Gorki, yapıtlarını iki çağın (19.Yüzyıl-20.Yüzyıl) kesiştiği noktada verdi. Marangoz bir babanın
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ