“Bu romanı, salt çocuklar için değil, anababalarla öğretmenler için de yazdım.” Aziz Nesin

Şimdiki Çocuklar Harika, Aziz Nesin’in 1967’de yazdığı bir kitaptır. 55 kere basılmıştır. Bu kitapta Ahmet ve Zeynep ismlerinde iki çocuk ayrılıp mektuplaşma yoluyla birbirlerine yaşadıkları olayları anlatırlar. Ahmet ile Zeynep eskiden aynı okulda okumaktalardır, ancak Zeynep sonra Ankara’ya taşınır. Mektuplaşmaya söz vermişlerdir. Ayrıca Zeynep’in Metin, Ahmet’in ise Fatoş adında birer kardeşleri vardır. Ahmet Zeynep’e, Zeynep de Ahmet’e, okulda, evlerinde yaşadıkları olayları anlatırlar. Başlarına gelenleri, arkadaşlarını, dostluklarını gibi. Bu kitap çocukların annelerine, babalarına ve öğretmenlerini nasıl gördüklerini anlatır ve çocukların kendini nasıl savunması gerektiğini öğretir.

Türkiye’nin sorunlarını eleştirmek için yazılmıştır. Eleştirdiği konuların bazıları; eğitim sistemi, ezbercilik, okulların sorunları, aile ilişkileridir. Burada anne ve babalara karşı da bazı sözler vardır.

Tanıtım Yazısı
Bu romanda, çocukların gözüyle büyüklerin nasıl göründüğü anlatılıyor.
Bu romanda çocuklar, anababalarını, öğretmenlerini ve büyüklerini eleştiriyor. Bu roman, çocuk eğitiminde gerekli sanılan, günümüzde geçerli bitakım değer yargılarının yanlışlığım anlatıyor. Bu roman, çocukların büyüklerine karşı haklarını ve kendilerini savunmalarıdır.

Kitabın Künyesi
Şimdiki Çocuklar Harika
Aziz Nesin
Nesin Yayınları / Roman Dizisi
Resimleyen : Semih Poroy
Kapak Tasarımı : İlhan Bilge
Editör : Ali Nesin
G. Yayın Yönetmeni: Atay Eriş
İstanbul, 2009, 55. Basım
225 sayfa

1 Comment

  1. Yeryüzüküresinde, Bir ovada Bir Çocuk kenti Olmalı…
    Bütün evleri ve avluları Bir parka Açılmalı…
    Avluların , Büyük tahta kapıları, Bu büyük kapıların Büyük demir anahtarları.. Sadece Çocukların elinde olan,Sistemin erişemediği, Bürokrasi Yada Bir savaşın şiddetinden.. Hepsinden ve herşeyden uzak o Parkta Oynamalı…
    DÜNYADA SADECE ONLARA AİT BİR YER OLMALI , ÇOCUKLARIN OLMALI…

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Öykülere Gizlenen Çocuklar – Hüsnan Şeker

Next Story

Can Çocuk 25 Yıldan Seçmeler / Çocuk Edebiyatı Antolojisi

Latest from Ali Nesin

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ