Oscar Wilde’ı bir Sosyalist olarak düşünmek, pek çok insan için şaşırtıcıdır oysa Wilde, bu düşünceleri ile yer yer Marx’ın sosyalist düşüncesine ve Komünist idealine yaklaşır. İnsanların başkaları için kendilerinden vazgeçercesine çalışmasını istemez; sermayenin tek bir elde toplanmasının getireceği zararlardan, mülkiyeti koruyan bir devlet anlayışının halkını nasıl ezdiğinden ve hiçleştirdiğinden bahseder… Haksız mıdır?

“Otorite, acımasızca, abartılı bir şekilde ya da zalimce kullanıldığında, kendisini ortadan kaldıracak olan isyan ruhunu ve Bireyselliği ortaya çıkararak aslında faydalı olur. Belli bir miktarda yumuşak başlılıkla kullanıldığında ve ödüllerle desteklendiğinde ise toplumu, akla hayale gelmeyecek derecede yozlaştıran bir hal alır. Bu durumda insanların kendilerine uygulanan baskının farkına varma şansı azalır ve başları okşanan hayvanlar gibi, bayağı bir konforun içinde, diğer insanların düşünceleriyle, diğer insanların belirlediği standartlara göre yaşadıklarının, diğer insanların ikinci el saydığı kıyafetleri giydiklerinin ve hiçbir zaman kendileri olamadıklarının farkına varmaksızın yaşamaya devam ederler.”

(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Künyesi
Sosyalizm ve İnsan Ruhu
Oscar Wilde
Aylak Adam Kültür Sanat Yayıncılık / Felsefe Dizisi
Çeviri : Fuat Sevimay
İstanbul, 2013, 1. Basım
67 s.

1 Comment

  1. Dünyanın Çığlığını BİR ÇOCUĞUN SAVAŞ DOLU GÖZLERİNDE AKAN YAŞLARDA görebilirsiz..
    EĞER SOL’unuz güçlüyse ADALET İÇİN ÇALIŞIYORSUNUZ DEMEKTİR..
    Madem Seçenlerin DEVLATİN BAZI BÖLÜMLERİNİ YÖNLENDİREBİLEN BİR KALABALIKSA!
    OZAMAN DOĞUNUN KÖKSALMIŞ GERİCİ ZİHNİYETİNİDE YOKEDECEK
    YAŞAM TARZINI OLUŞTURABİLECEK BİR KALABALIĞADA SAHİPTİR.
    SAHİP OLUNAN GÜCÜN NEREYE KULLANILDIĞINA BAĞLI..

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

PEN Ayın Kitabı: Leyla Erbil’in eserleri

Next Story

Nazım Hikmet Tiyatrosu – İsmail Diklitaş

Latest from Felsefe

Nietzsche

FRIEDRICH NIETZSCHE: Felsefede “Akıl”

Felsefede “Akıl” 1 Soruyorlar bana, nedir filozoflardaki bütün bu alerji diye?… Sözgelimi tarih duygusu eksiklikleri, oluşun düşünülmesine bile duyduktan nefret, Mısırcılıkları.[17] Bir davayı tarihsellikten
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ