Tarihe tanıklık eden ağaçlar

Dünya üzerinde yer alan 3 trilyondan fazla ağacın doğaya katkısı inanılmaz. Ancak bir çoğunun hayatta kalma mücadelesi ve özellikleri de bir o kadar inanılmaz.

Kubur ağacı diye bildiğimiz çölde yetişen Kokerboom ağaçları 300 yıl, meşe ağaçları bin yaşına kadar, Bristlecone çamı ise bin yıldan daha uzun bile yaşayabiliyor.

[srizonfbalbum id=372]

Araştırmaları inceleyen, gezginlerin hikayelerini takip eden Moon, Birleşik Krallık’tan başlayıp, ABD’ye, Afrika’ya, Orta Doğu’ya ve Asya’ya kraliçelerin adını alan meşeleri, çaydanlığa benzeyen baobab ağaçlarını keşfe çıkmış.

Moon’u bu kadar yaşlı ağaçların arkasından kovalayan sebeplerden biri de nasıl bu kadar uzun süre yaşadıkları olmuş. Moon, bazı ağaçların zorlu koşular altında ortama uyum sağlamaya yöntemlerinin kendini çok şaşırttığını belirtiyor. Bazı ağaçların yaşlandıkça içini boşalttığını belirten Moon, ağaçların bunu havada yetişen bir kök sayesinde sağladığını gözlemlemiş. Moon Eski Ağaçlar: Zamanın Portreleri kitabında bu kadim bireylerin hastalıklara ve diğer zorluklara karşı gelen üstün nitelikli genleri olduğunu savunuyor.

Moon’un fotoğrafladığı bir çok ağaç maalesef zor zamanlar geçiriyor. Kubur ağaçları Namibya’da su kıtlığından, Ejderha Kanı ağaçları ve baobab ağaçlarının 3 türü ise benzer doğal koşullar yüzünden tehlike altındaki türler olarak kabul edilmiş. Moon kaybolan asırlık ormanların çevresel problemlerin en büyüklerinden biri olduğunu belirtiyor. Moon kendi çalışmasının bu ağaçsıl hazinenin korunmasına katkıda bulunmasını umuyor.
(Kaynak: cnnturk.com 03.02.2017)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir