Tehcir Çocukları “Nenem bir Ermeni’ymiş…” – İrfan Palalı

İrfan Palalı’nın anneannesi Fatma’nın tehcir sırasında yaşadıklarını ve onun Ermeni olduğunu öğrendiğinde tepkisini anlattığı “Tehcir Çocukları”, 2005 yılında Su Yayınları tarafından yayımlandı.

?Anneannemin Ermeni olduğunu 40 yaşlarında öğrendiğim için özel bir duygu hissedeceğim yaşı geçmiştim ve korkularımı aşmıştım. Gençken öğrenseydim, herhalde ?Ermeni dölü? olmaktan hicap duyardım. Ama ailemden çok korktum, nitekim korktuğum kadarını yaptılar. Mesela babamın mezar taşını parçaladılar. Beni Urfa?ya sokmak istemediler. Amca, teyze, dayı çocuklarım? Mesela iki amcamın anneannemle birlikte gelen Ermeni hanımları vardı. Onların çocukları beni ölümle tehdit etti. İki defa telefon numaramı değiştirmek zorunda kaldım.?
İrfan Palalı

Kitaptan
“…Yola çıkalı hemen hemen bir gün olmak üzere zannımca. Sabah şafak söktü sökecek artık. Bir gün önce şafak vaktiyle birlikte yola çıktığımız kafileyle dağ taş demeden, hiç durmadan yol alıyoruz. Hava nasıl soğuk, dişlerimiz birbirine vuruyor. Zaten tüm gece; yarı kar yağışlı, yarı ayaz geçti diyebilirim. Daha sonra düşünce, hesaplarıma göre kafilemiz ilk çıkışta seksen kişi olması lazım diyorum. Sonunda bir ben kaldım ve benim gibi kurtulan bir kaç kız çocuğu daha…

Kitabın Künyesi
Tehcir Çocukları
(Nenem bir Ermeni’ymiş…)
İrfan Palalı
Su Yayınevi / Roman Dizisi
İstanbul 2008, 2.basım
256 sayfa

Previous Story

Kumkapı Ermeni Balıkçıları (1952) – Ara Güler

Next Story

Emval-i Metruke Olayı (Osmanlı?da ve Cumhuriyette Ermeni ve Rum Mallarının Türkleştirilmesi) ? Nevzat Onaran

Latest from Ermeni Edebiyatı

Ekmeğin Şarkısı – Taniel Varujan

1915 öncesinde Ermenice edebiyatın en büyük şairlerinden biri olan Taniel Varujan, halkının yaşantısını şiir sanatının en yüksek zirvelerine ulaşan eserleriyle anıtlaştırmıştır. 24 Nisan 1915

1915 Yazıları – Taner Akçam

Ermeni meselesiyle ilgili yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Taner Akçam, 1915 Yazıları’nda bir araya getirilen makalelerinde çözümsüzlük girdabında sürüklenen sorunu değişik yönleriyle ele alıyor. 1915
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ