TÜBİTAK’ın beğenmediği proje, dünya birincisi oldu

Hazırladığı fizik projesiyle TÜBİTAK yarışmasına katılan ancak dereceye giremeyen lise öğrencisi, katıldığı “First Step to Nobel Prize in Physics” yarışmasında dünya birincisi oldu.

İstanbul’da özel bir lisede okuyan 12. sınıf öğrencisi İlayda Şamlıgil’in TÜBİTAK yarışmasında dereceye giremeyen projesi, “First Step to Nobel Prize in Physics” (Nobel Fizik Ödülü’ne Doğru İlk Adım) adlı yarışmada birinci oldu. Bu yıl 22.’si düzenlenen yarışmaya, 70’e yakın ülkeden 5 bin projenin katıldı.

Habertürk’ten Serkan Akkoç’un aktardığı habere göre İlayda Şamilgil, yarışmaya, 1 yıldır çalıştığı “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” adlı projesi ile katıldı. Şamilgil, fizik alanında dünyanın en prestijli fizik proje yarışması olarak kabul edilen yarışmanın dünyaca ünlü akademisyenlerden oluşan jürisinden tam puan aldı.

“Bu projede suyun manyetik özelliğinden yararlandım. Suyun içine bir mıknatıs yerleştirdiğinizde suyun üzerinde gözle görülemeyecek deformasyonlar oluşur. ‘Ne kadar deformasyon varsa o kadar su olur’ tezinden yola çıkarak yaptığım deneylerde sonuca ulaştım” diyen Şamilgil, buluşunun tarım ve gıda endüstrisinde rahatlıkla kullanılabileceğini belirtti. Şamlıgil, buluşu sayesinde günlük hayatta tüketilen süt, meyve suyu ve benzeri sıvıların içindeki su miktarının kolayca tespit edilerek kalite-fiyat dengesinin kurulmasına yardımcı olunacağını da söyledi.
(http://haber.sol.org.tr/, 9 Eylül 2014)

Previous Story

Laz, Ermeni, Gürcü, Hemşinli aydınlardan Kobanê’ye destek

Next Story

“Bekleme Odası”: Tarih – Yasin Karaman

Latest from Bilim

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ