Umberto Eco: Bilgeliği romana dönüştüren yazardan 16 alıntı

İtalyan yazarı Umberto Eco, aslında çok yönlü bir biliminsanıydı. İtalya’da, Bologna Üniversitesinde öğretim üyesi, semiolog, tarihçi; filozof, estetikçi, ortaçağ uzmanı ve James Joyce üzerine derin araştırmalar yapmış biri.
Birbirinden değerli kitaplarından alıntı yapmak zor da olsa ‘Bilgeliği romana dönüştüren yazar’dan 16 alıntı seçtik.

1. “Bir tuzaktan korkuyorsan, kendin kur tuzağı. Böylece tuzağa düşenler, senin denetimin altına girer.”
(Foucault Sarkacı)

2. “Ulbertino söze karıştı: Yaşamını tehlikeye attığını biliyor musun?
‘Olsun’ diye yanıtladı Michele, ‘Ruhumu tehlikeye atmaktan iyidir.’ “
(Gülün Adı)

3. “…Ama öteki öyle değilmiş. Bir kere çok çirkinmiş ve dünyalılar, çirkin olanın aynı zamanda kötü olduğunu düşünürmüş.”
(Cecünün Yer Cüceleri)

4. “Belki de insanları sevenlerin görevi, onları gerçeklere güldürmektir; gerçeği güldürmektir; çünkü biricik gerçek, gerçeğe duyulan çılgınca tutkudan kendimizi kurtarmayı öğrenmektir.”
(Gülün Adı)

5. “Hoşgörüsüzlük, her tür öğretiden önce vardır. Bu açıdan hoşgörüsüzlük biyolojik köklere sahiptir, çoğu zaman yüzeysel duygu-heyecan tepkilerine dayanır.”
“Bizden farklı olan insanlara tahammül edemeyiz: Derilerinin rengi farklı olduğu için, anlamadığımız bir dili konuştukları için, kurbağa, köpek, maymun, domuz, sarımsak yedikleri için, dövme yaptırdıkları için…” (Beş Ahlak Yazısı)

6. “İyiyi istemekle kötüyü istemek arasında küçük bir adım vardır; çünkü söz konusu olan hep aynı isteği yönlendirmektir.”
(Gülün Adı)

7. “Entelektüeller, yabanıl hoşgörüsüzlükle savaşamazlar; çünkü düşünceden yoksun katışıksız hayvanilik karşısında düşünce silahsız kalır.”
(Beş Ahlak Yazısı)

8. “Bazı şeyler yürekle sezilir. Bırak yüreğin konuşsun; yüzleri sorguya çek, dilleri dinleme.”
(Gülün Adı)

9. “İnsanoğlunun çoğu kez çarpık olan usunun dokunmadığı doğanın görünümü ne güzeldi.”
(Gülün Adı)

10. “Gülmenin kötü olan yanı nedir? Gülmek korkuyu öldürür ve korku olmadan inanç olmaz. Şeytan korkusu yoksa, Tanrıya ihtiyaç kalmaz.”
(Gülün Adı)

11. “İnsan gereğinden çok konuşarak da, gereğinden çok susarak da günah işleyebilir.”
(Gülün Adı)

12. “İyi seçildiklerinde sözcükler içlerinde öyle büyük bir güç taşırlar ki, betimlenmeleri çoğu kez onların bizzat görülmesinden çok daha doğru fikir sahibi eder bizi.”
(Genç Bir Romancının İtirafları)

13. “Hayat, kaçan bir düşün gölgesinden başka nedir ki?”
(Baudolino)

14. “Ölüm korkusu anılara can veriyor.”
(Sıfır Sayı)

15. “Bana, ıssız bir adaya düşmüş olsam yanıma hangi kitabı alacağımı soranlara şu yanıtı veriyorum: Telefon rehberi; rehberdeki bütün o karakterlerle sonsuz öyküler yaratabilirim.”

16. “Ama artık şuna inanıyorum ki tüm dünya bir muammadır; sadece, onu altında yatan bir hakikat varmış gibi yorumlamaya yönelik bizim kendi çılgınca çabamızın korkunçlaştırdığı zararsız bir muamma.”

Dilek Üğüden
listelist.com

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Akıl Hastalarının Yazdığı Şiirler

Next Story

20 Maddede Rengi Giyen Kadın Frida Kahlo’nun İç Dünyasına Yolculuk

Latest from Biyografiler

Van Gogh’un kitap tutkusu

Geçtiğimiz haftalarda Paris’in izlenimci koleksiyonuyla ünlü Musée d’Orsay, Antonin Artaud’un Van Gogh: Toplumun İntihar Ettirdiği kitabından yola çıkarak yazar ile ressamı, Artaud ile Van
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ