Uyandırılmış Toprak ? Mihail Şolohov

Çağdaş Rus edebiyatının belki de en büyük adı olan Mihail Şolohov’un yapıtlarının kökeninde, Rus sanat dünyasını simgeleyen ve Tolstoy ve Dostoyevski gibi yazarların yapıtlarıyla ölmezleşen 19. yüzyıl Rus edebiyatının gerçekçi geleneği yatar. Gene de iki dönemin baş yapıtları arasında belirgin farklar vardır. Şolohov’un ‘Don’ öykülerinden buram buram yükselen insan sıcağı, mizah, iyimserlik ve güvenç de bu farklılığa parmak basan öğelerdir. Büyük çapı ve geniş soluğuna karşın okurla kurduğu yakın ilişkiyi hiç yitirmeyen bir başyapıt sunuyor.
Mihail Şolohov, bitirmesi 28 yılını aldığı Uyandırılmış Toprak adlı romanı ile 1954 yılında Lenin Nişanı?na layık görülür. Bu roman Yarınların Tohumu (1932) ve Don?da Hasat (1960) olmak üzere 2 kısımdan oluşmaktadır. Bu romanda kollektivizmin uygulandığı yıllardaki günlük hayatı yansıtır.
Uyandırılmış Toprak, Mihail Şolohov’un Sessiz Akan Don’dan sonra ikinci büyük eseridir. 1932’de Uyandırılmış Toprak’ı yayınladığında Şolohov 27 yaşındaydı. 1932’de yayınlanan Uyandırılmış Toprak konusunu 1930’da başlatılan kollektifleştirme hareketi ile Kazak köylülerinin direnmesinden alır. Kitabı ilk olarak Mustafa Nihat Türkçe’ye kazandırmış ve 1938 de Remzi Yayınevi tarafından basılmıştır.Daha sonra 1965 yılında Cem yayınevi tarafından basılmıştır. Çevirisini Sabiha Bozbağ’ın Rusçadan yaptığı kitap Şolohov’un Türkçe’de yayınlanan ikinci eseridir.

Kitabın Künyesi
Uyandırılmış Toprak
Mihail Şolohov
Engin Yayıncılık
Çeviren: Nihal Yeğinobalı
Baskı Tarihi: 1998
423 sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir