Yaşar Kemal: Belki beni de içeri atarlar

Ünlü yazar Yaşar Kemal, KCK adı altında yürütülen siyasi operasyonlara işaret ederek, “Ben politikacılara güvenmiyorum, yarın belki seni de içeri atarlar, beni atarlar mı bilmiyorum” dedi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, ünlü yazar Yaşar Kemal’e fahri doktora verdi. Üniversite Senatosu, oybirliğiyle aldığı kararda şu ifadelere yer verdi: “60 yıllık sanat yaşamında, ülkemiz kültür ve sanatına yaptığı katkılardan ötürü fahri doktora verilmesini MSGSÜ Senatosu 2011 yılında oybirliğiyle kabul etmiştir.”

Yaşar Kemal’e fahri doktorasını sunmak için bugün üniversitenin Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda tören düzenlendi. Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Yalçın Karayağız, Yaşar Kemal’in çok yönlü sanat yaşamına dikkat çekti. Karayağız, Yaşar Kemal’in yazarlık ve şairliğin yanı sıra, resim ve heykelcilik yaptığını da hatırlattı.

ŞİİRSELLİKLE POLİTİKA ARASINDA
Rektör’ün konuşmasının ardından, Osman Okkan tarafından hazırlanan “Yaşar Kemal: Şiirsellik ve Politika Arasında” belgeselinin gösterimi yapıldı. Belgesel, Yaşar Kemal’in hem edebi kimliği ve edebi eserlerini hem de barış ve insan hakları mücadelesinde tuttuğu yeri beyazperdeye yansıtıyor.

Gösterimin ardından söz alan Doğan Hızlan, “Bir eleştirmen olarak şikayetçiyim. Ne yazdıysam eksik kaldı. İyi yazarları her okuduğunuzda yeni şeyler keşfedersiniz” dedi.

PEN BAŞKANI GÖZALTILARI KINADI
PEN Türkiye Başkanı Tarık Günersel, “Yaşar Kemal, dahi bir yazar-şair olmanın ötesinde bütün zulümlere, haksızlıklara direnen umutlu duruşuyla hepimize umut vermektedir” dedi.

Tutuklu gazeteci ve yazarlara dikkat çeken Günersel, dünya çapında 650 tutuklu gazeteci olduğunu, bunların 66’sının Türkiye’de bulunduğunu hatırlattı. Günersel, aralarında ajansımız editörü Arzu Demir’in de olduğu gazetecilere yönelik gözaltıları da kınadı.

‘İNCE MEMED ’68’E ÖNDERLİK ETTİ’
Zeki Coşkun ise ’68 kuşağının her ülkede farklı önderler bulduğunu belirtti, Che’yi ve Sartre’yi örnek gösterdi. Coşkun, Yaşar Kemal’in roman kahramanı İnce Memed’in Türkiye’deki ’68 hareketine önderlik ettiğini belirtti.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Yalçın Karayağız, Yaşar Kemal’e fahri doktora belgesini sundu. Yaşar Kemal, uzun süre ayakta alkışlandı.

‘DÜLDÜL HALA SAVAŞTA’
Kemal, konuşmasında, kuşağının idealistliğine vurgu yaptı: “İnanan bir kuşaktık. Sanatçı güzel yapıtlarla dünyamızı zenginleştirecek, insanlık kültürüne bir şeyler katacak, kötülüklerle kellesini ortaya koyarak dövüşecek diye düşünürdük. İnatla acıların ve özlemlerin sesi olmaya çalıştık. Çoğumuz bedel ödedi. Biz Türk yazarlarıyız. Öyle bir devlet kuruldu ki Türkiye’de, yazarları öldürmüyorlar süründürüyorlar. Benim ömrüm hapisler, zulümler, açlıklar, yoksulluklarla geçti.”

Yaşar Kemal, gözaltılara da tepki gösterdi, “Ben politikacılara güvenmiyorum, yarın belki seni de içeri atarlar, beni atarlar mı bilmiyorum” dedi.

Yaşar Kemal, sözlerini Pir Sultan Abdal’dan bir beyitle sonlandırdı: “Yemen’de öte bir yerde/ düldül hala savaştadır.”
Kaynak: http://www.etha.com.tr/Haber/2011/12/23/kultur-sanat/yasar-kemal-gazetecilere-yonelik-baskilari-kinadi/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir