Zulme dönüşen korku

Var Olma EğilimiNormal ölçülerde korku eylem ve düşünce için zorunludur, duyularımızı ve zihnimizi uyarır, o olmadan ne bir cesaret ne de bir korkaklık edimi olur… o olmadan, edim olmaz kısacası. Ama Ölçüyü kaçırınca, içimizi kaplar, dışarı taşar, zararlı bir etkene, zulme dönüşen korku budur. Titreyen, başkalarını titretme düşü kurar, dehşet içinde yaşayan vahşet içinde ölür. Böyleydi Roma imparatorları. Birazdan boğazlanacaklarını hissettiklerinden, bunu önceden sezdiklerinden, kıyımla avunuyorlardı…

İlk pusunun ortaya çıkarılması içlerindeki canavarı uyandırıyor, kışkırtıyordu. Korkuyu unutmak için de zulme batıyorlardı. Ama biz sıradan ölümlüler, başkasına karşı zalim olma lüksünü kendimize yakıştıramayız, dehşetimizi kendi bedenimiz ve ruhumuz üzerinde uygulamak ve yatıştırmak zorundayız. İçimizdeki zorba titrer; eyleme geçmesi, öfkesini boşaltması, öcünü alması gerekir; bizden alır öcünü. Durumumuzun alçakgönüllülüğü bunu gerektirir. İmparatorluğu olmadığı için kendi vicdanından başka ezip yaralayacak bir şeyi olmayan nice Neron vardır aramızda, korkularımızın içinde…

Emil Michel Cioran
Zulüm – Bir Lüks
sayfa 157,158

NOT: Bu kitabı kesinlikle satın almanızı öneriyoruz.
Emil Cioran bu kitabı oluşturan on bir bölümde ölüm gerçekliğini inkâr etmeden var olma eğilimi, “soluğu kesilmiş bir uygarlık” olarak Batı, sürgün, yazgı, roman ve başka konularda kendine özgü keskin gözlemlerini her zamanki şaşırtıcı üslubuyla bir araya getiriyor.
Hayat için öldürücü, özü itibarıyla tahrip edici olan bir bilgi vardır. Bu kitaptaki metinler işte bu bilgiden yola çıkıyor ama aynı zamanda ondan kopuyor; kendilerini bir dizi şaşkınlık ifadesi, bir kasılmanın anlatımı olarak sunuyorlar. “Olmak” ile “bilmek” arasında kalan yazar sonunda olmayı seçiyorsa, kendisine karşı, kendi kesinliklerine karşı düşünmeye idmanlı olduğu için seçiyor: Kasılmayı bu defa kendi içine, ta en derinine yerleştiriyor.

Kitapta hakkında daha fazla bilgi almak için TIKLAYINIZ

Kitabın Künyesi
Var Olma Eğilimi
Emil Michel Cioran
Çevirmen: Kenan Sarıalioğlu
Yayıncı: Metis
03 / 2016
200 Sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir