Bilinen’e hapsolmuşsunuz, sözcüklerden başka konunuz yok: Düşünce varlığa denk düşmüyor.

Var Olma EğilimiCennete ne kadar yakın olursak olalım, ironi gelip bizi oradan uzaklaştırır. “Aptallık,” der, “çok eski ya da gelecekteki bir mutluluk düşünceniz. Özlemlerinizden, zamanın başı ve sonuyla ilgili o çocuksu saplantınızdan kurtulun. Ölü süre demek olan ebediyet ancak güçsüzlerin kafasını kurcalar. Bırakın an soğursun düşlerinizi!”

Bakışlarımızı bilgiye mi çeviriyoruz? İroni bize bunun yararsızlık ve saçmalığını gösterir: “Şeyleri sorunlara indirgemek neye yarar? Bilgileriniz birbirini geçersiz kılıyor, en eskisi en yenisinden üstün değil. Zaten bilinen’e hapsolmuşsunuz, sözcüklerden başka konunuz yok: Düşünce varlığa denk düşmüyor.”

Dokuz yıl boyunca duvara karşı meditasyona dalıp öylece kalakalan bir Hindu keşişi düşünüp hayran olduğumuzda; İroni, bu keşişin bunca zahmetler sonunda hiçliği bulduğunu, zaten onunla başladığını bize öğretmek için araya giriverir! “Görüyorsunuz ya,” der, “düşünce maceraları ne kadar gülünç. Görünüşler için ondan vazgeçin. Ama arkalarında bir derinlik, bir gizem aramayın; hiçbir şeyin ne derinliği ne de gizemi var. Yanılsamayı eşelemekten, tek mevcut gerçekliğe kastetmekten sakının.” Bu dilde üsteleyen ironi bizi buna alıştım, metafizik deneyimlerimizi de, bizi onları denemeye çağıran modelleri de tehlikeye atar. Mizahla ağırlaşır ironi ve bu mutlak demek olan zamanın dışı bizi gelecekten ebediyen dışlar.

Emil Michel Cioran
İRONİNİN DİLİ
sayfa 156,157

NOT: Bu kitabı kesinlikle satın almanızı öneriyoruz.
Emil Cioran bu kitabı oluşturan on bir bölümde ölüm gerçekliğini inkâr etmeden var olma eğilimi, “soluğu kesilmiş bir uygarlık” olarak Batı, sürgün, yazgı, roman ve başka konularda kendine özgü keskin gözlemlerini her zamanki şaşırtıcı üslubuyla bir araya getiriyor.
Hayat için öldürücü, özü itibarıyla tahrip edici olan bir bilgi vardır. Bu kitaptaki metinler işte bu bilgiden yola çıkıyor ama aynı zamanda ondan kopuyor; kendilerini bir dizi şaşkınlık ifadesi, bir kasılmanın anlatımı olarak sunuyorlar. “Olmak” ile “bilmek” arasında kalan yazar sonunda olmayı seçiyorsa, kendisine karşı, kendi kesinliklerine karşı düşünmeye idmanlı olduğu için seçiyor: Kasılmayı bu defa kendi içine, ta en derinine yerleştiriyor.

Kitapta hakkında daha fazla bilgi almak için TIKLAYINIZ

Kitabın Künyesi
Var Olma Eğilimi
Emil Michel Cioran
Çevirmen: Kenan Sarıalioğlu
Yayıncı: Metis
03 / 2016
200 Sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir