İstanbul’da kitaplı günler başlarken… – Gülsüm Cengiz

Bugün, Tüyap ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen 32. İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı açıldı. Fuar merkezinin Beylikdüzü?de olması nedeniyle biraz zorlansak da kitaplı günlerin başlaması biz yazarları heyecanlandırıyor. Nasıl heyecanlandırmasın? İstanbul Kitap Fuarı küçük bir salonda başladığı günden bu yana; çok sayıda söyleşi, konferans, imza günleriyle okur yazar buluşmasının gerçekleştiği önemli bir olanak… Son yıllarda okulların ve eğitimcilerin fuara ilgisiyse oldukça arttı. Hafta içi sabah saatlerinde, fuar alanı çocuk sesleriyle çınlıyor… O yüzdendir ki fuar yönetimi bir de çocuk etkinlik alanı ayırdı birkaç yıl önce…

Yayınlanan kitaplar arasında da çocuk kitaplarının sayısı oldukça fazla. Ne var ki, yayınlanan kitapların hepsinin nitelik olarak çocuk ve gençlik kitapları değerlendirme ölçütlerine uygun olduğunu söylemek zor. Çocuklar evden aldıkları küçük harçlıklarını ellerinde sıkı sıkı tutarak geliyorlar fuar alanına… Harçlıkları çoğu kez içerik, konu ve resimleme konusunda özenli davranıldığı için daha pahalı olan ?iyi? kitapları almaya yetmiyor. Yayınevi sergilerinin önündeki sepetler içinde çok ucuza satılan kitaplara yöneliyor kimi; kimi yalnızca kitap ayracı ve yayınevi poşeti alabiliyor fuardan… Çok ucuza kitap alanlarsa daha şanslı değil. Çocukları belli bir ideolojiye koşullandırmak için kötü bir dille yazılmış, hiçbir özgünlüğü olmayan didaktik kitaplar bunların çoğu. Resimlemeler de son derece özensiz. Resimleri güzel olup içeriği özensiz olanlarsa çocukları ya da ebeveynleri yanıltıcı nitelikte…
Yukarıdaki yazdıklarıma bakıp fuarda yalnız bu tür kitaplar olduğunu düşünmeyin. Bu yıl 650 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor fuara; 300 etkinlik ve yüzlerce imza günü düzenleniyor. Fuarın bu yılki teması tarih ve başlığı Geçmişteki Gelecek… Onur yazarı Prof. Dr. Taner Timur. Bu yıl da ülkemiz yazarlarının birçoğu panel, söyleşi, konferans ve imza günlerinde fuarda okurlarıyla buluşacak… Bu yıl fuar etkinliklerinden biri benim için çok özel. Evrensel Basım Yayın tarafından düzenlenen etkinlikle; şiirimin 30. yılında yayınlanan yeni şiir kitabım da gündeme getiriliyor… Fuarda çocuklar ve gençler için de etkinlikler var; her zamanki gibi çok sayıda çocuk ve gençlik kitabı yazarı, yayınevi sergilerinde, söyleşi salonlarında çocuklarla buluşacak. Çocuklar ve gençler nitelikli, çağdaş yapıtlarla buluşma; etkinlikleri izleme olanağını da bulacaklar.

Bu yıl fuar ziyaretçilerini büyük bir sürpriz bekliyor. Onur konuğu ülke Çin Halk Cumhuriyeti, fuara çok sayıda yayıncıyla ve zengin bir programla katılıyor. Programda Çin edebiyatını tanıtan panel, söyleşi, okuma etkinliği ve kaligrafi atölyeleri vb. çalışmalar yer alıyor…

İstanbul kitap fuarına giden yol uzun olsa da kendinize ve çocuklarınıza zaman ayırın. Bir söyleşiye katılmak, konferans dinlemek, sevdiğiniz yazarla tanışmak, buluşmak ya da çocuklarınızı kitaplarla buluşturmak için… Çocuklarınızı yaşına uygun; ayrımcı, bilim dışı, barış ve demokrasi kültürü karşıtı iletiler taşımayan; resimleriyle ve baskısıyla özenli kitaplarla buluşturmak için önceden yayınevleri, yazarlar ve yayınlanan kitaplar konusunda bilgi edinmeniz gerekebilir… Çocuklarınıza kitap alırken kendinizi de unutmayın; kendinize de sevdiğiniz yazarların yapıtlarını ya da ilgi duyduğunuz konulardaki kitapları armağan edin. Yayınevi sergilerini dolaştıktan sonra çok yorulacaksınız; ama kitap fuarıyla eş zamanlı olarak açılan 23. İstanbul Sanat Fuarı- ARTİST 2013 kapsamında galerilerde açılan sergileri gezmeden fuar alanından ayrılmayın… İnsan kimliğinin gelişiminde, kitaplar kadar görsel sanatların da etkisini anımsayarak ve bir kez daha duyumsayarak bakacaksınız tablolara…

Bu yıl İstanbul?da güzel bir son yaz yaşanıyor. Fuar boyunca da hava güzel ve güneşli olacak. Son yazın güzelliğine kitapların ve görsel sanat ürünlerinin güzelliğini ekleyerek çoğalmak; kitaplarla ilişkimizi yılda bir kez açılan kitap fuarlarıyla sınırlamamakla birlikte, bu şölenden olabildiğince yararlanmak bizim elimizde… Kitapların zengin ve ışıklı dünyasında buluşmak dileğiyle…

(Kaynak: 02.11.2013, http://www.evrensel.net/, “Yaşamın Yedi Rengi Var” adlı köşe)

Previous Story

İskender Pala’nın Yüce Efendileri ve Mutlu Köleleri – Pelin Temur

Next Story

En pahalı el yazısı Lenin’in

Latest from Makaleler

Van Gogh’un kitap tutkusu

Geçtiğimiz haftalarda Paris’in izlenimci koleksiyonuyla ünlü Musée d’Orsay, Antonin Artaud’un Van Gogh: Toplumun İntihar Ettirdiği kitabından yola çıkarak yazar ile ressamı, Artaud ile Van

George Orwell’a ilham veren kitap: Biz

George Orwell‘ın 1984’ünü neden sevdiyseniz, Yevgeni Zamyatin‘in Biz‘ini sevmeniz için en az 1984 kadar nedeniniz var. Üstelik Biz, 1984’ten çok daha önce, 1920 yılında
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ