Julio Cortazar’dan Küba destanı: Buluşma

julio cortazar buluşma_Julio Cortázar Reunion’da Küba Devrimi’ni kurgusal bir şekilde ele alıyor. İdealist bir adamın duruşunu ve dostluğu konu alan kitapta Che Guevara’dan Fidel Castro’ya Küba devrimine dair pek çok şey bulacaksınız.

Çocuğumu düşünüyorum ama o uzaklarda, kilometrelerce uzakta, hâlâ güne yataklarda uyanılan bir ülkede; imgesi bana gerçek değilmiş gibi geliyor, gittikçe silikleşiyor ve ağacın yaprakları arasında kayboluyor ve bana her zaman eşlik eden bir Mozart ezgisini anımsatıyor, Av kuartetinin ilk bölümü, kemanların huzurlu sesinin çağrıştırdığı av borusu; vahşi bir merasimin, berrak ve dalgın bir hazza dönüşümü.

Küba Devrimi’nin işaret fişeğini ateşleyen büyük buluşmanın çarpıcı hikâyesini, sert kapaklı özel bir baskıyla yayımlıyoruz. İspanyolca aslından çevrilen ve Türkçede ilk kez yayımlanan Buluşma’da, Ernesto Che Guevara’nın ağzından Küba Devrimi’ne doğru yürüyüşü birlikte adımlıyoruz. Buluşma, Che ve devrimci arkadaşlarının Sierra Maestra dağlarında devrimin önde gelen komutanlarıyla buluşmak için çıktıkları zorlu yolculuğu anlatıyor. Che’nin astımı, yüksek ateşi ve sanrıları nedeniyle yer yer sayıklamalara dönüşen metne Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Av” kuarteti eşlik ediyor. Latin Amerika edebiyatını öykü ve romanlarıyla etkileyen Julio Cortázar’ın Buluşma metni, Arjantin Çizerler Birliği Altın Madalya Nişanı sahibi illüstratör Enrique Breccia’nın olağanüstü resimleriyle eşsiz bir esere dönüşüyor. Che’nin günlüğünün sıradışı anları ve Mozart gibi bir dâhinin unutulmaz eserinin eşliğinde ilerleyen metin sadece edebiyat ve resmi değil, tarih ve müziği de buluşturarak türler üstü bir yapıya bürünüyor.

JULIO CORTÁZAR
Latin Amerika edebiyatını, öykü ve romanlarıyla etkileyen Julio Cortázar, 1951’de ilk öykü kitabı Bestiario’yu (Hayvan Hikâyeleri), 1960’ta ilk romanı Los premios’u (Ödüller) ve 1963’te en önemli romanı sayılan Rayuela’yı (Seksek) yayımladı. Las babas del diablo öyküsü, Antonioni’nin 1966 yapımı Blow Up (Cinayeti Gördüm) adlı filmine konu oldu. Yazarlığının yanı sıra amatör cazcı olan Cortázar, Ayakizlerinde Adımlar’da da yer alan El perseguidor (Arayış) öyküsünü Charlie Parker’a adamıştır. Cortázar, 1984’te Paris’te öldü.

Kitabın Künyesi
Julio Cortazar
Buluşma
Özgün Adı: Reunion
Türkçeleştiren: Altuğ Akın
Delidolu Yayınları
Basım Tarihi: 2016
sayfa 41

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir