Polisiye roman belki de kurgulaması en güç, yazımı en zor türlerden biridir. Aynı anda hem okuyucuyu etkilemek hem de edebi kaliteyi düşürmemek her yazarın harcı değildir. Bu tür kitapların tutkunları, başarılı bir şekilde kaleme alınmış sağlam roman arayışlarından hiç kurtulamazlar.

Polisiyenin iyi yazılanı insana soluk kestirir, sabahlara kadar heyecanla okumaktan gözleri kan çanağına döner insanın… Ne kadar çok sevdiğinizi bildiğimiz için biz de türünün en iyilerinden bir seçki yapalım istedik.

1. Sis ve Gece / Ahmet Ümit
Türk polisiyesi denince akla gelen ilk isim Ahmet Ümit. Enfes bir polisiye roman olan Sis ve Gece’si ayrıca Yunanca da basılarak, yabancı dile çevrilen ilk Türk polisiye roman olmuş ve filmi de çekilmiştir. Sis ve Gece’den sonra okumak için can atacağınız Ahmet Ümit’in polisiye romanlarından bazıları; Patasana, Bab-ı Esrar, Sultanı Öldürmek, Beyoğlu’nun En Güzel Abisi.

2. Doğu Ekspresinde Cinayet / Agatha Christie
Agatha Christie’nin filme de uyarlanan kitabı Doğu Ekspresi’nde Cinayet’i adalet konusunu sorgulatan, bugüne kadar yazılmış en başarılı polisiye romanlardan biridir. Ve Agatha Christie okumayan, polisiye okudum dememelidir. Yazarın rahat okunan dili sebebiyle kitaplığa seri şekilde eklenecekler listesi; On Küçük Zenci, Cinayet Alfabesi, Noel’de Cinayet, Nil’de Ölüm, Üç Perdelik Cinayet, Bitmeyen Gece ve daha onlarcası…

3. Sherlock Holmes Tüm Kitapları / Sir Arthur Conan Doyle
Dedektif ve polisiye roman sevgisi ayrı, Sherlock Holmes sevgisi ayrı tutulmalıdır. Gerçek bir Sir Arthur Conan Doyle başyapıtı, İngiliz dedektif Sherlock Holmes, 150 yılı aşkın bir süredir hayatımızda. Eğer daha Sherlock Holmes dünyasına girmediyseniz, sağlam bir polisiye başlangıcı yapmak için muhteşem bir fırsatınız var demektir.

4. Morgue Sokağı Cinayeti / Edgar Allan Poe
Amerikan edebiyatının dünyaya en büyük armağanı olan Poe’nun kaleminden ürpertici ve hayranlık uyandırıcı bir polisiye öyküsüdür Morgue Sokağı Cinayeti. Bu muhteşem eser aynı zamanda polisiye türünün başlangıcı olarak kabul edilir.

5. Paul Auster / Leviathan
Rastlantıların etkili kalemi Paul Auster’ın Leviathan’ı gerilimi, gizemi ve heyecanı müthiş bir edebi sürükleyicilikle verir. Dostluğun, ihanetin ve tutkunun bir polisiye tadında verildiği en başarılı romanlardan biri Leviathan.

6. Bulmaca Meraklısı Quaresma / Fernando Pessoa
Edebi dehasının boyutu ölümünden sonra fark edilen Fernando Pessoa, oldukça ilginç bir dedektif karakter olan Doktor Abílio Quaresma’yı yaratmış ve hepimizi şaşırtmayı başarmıştır. Lizbon sokaklarında geçen gizemli öyküleri, okuyucuya 200 sayfalık keyifli okuma sunar.

7. Gülün Adı / Umberto Eco
Polisiye denince akla Gülün Adı pek gelmez. Ama İtalyan yazar Umberto Eco’nun bu sağlam romanı ortaçağda geçmesine rağmen modern edebiyat tadındadır ve polisiye roman etkileri taşır. Eco’nun muhteşem edebi dili ve tarihsel bilgisini göz önünde bulundurunca bu kitabı kesinlikle atlamamanız gerektiğini düşünüyoruz.

8. Ejderha Dövmeli Kız / Stieg Larsson
Sonradan çekilen film, kitabının önüne geçmiş olsa da, polisiye romanlar içinde Ejderha Dövmeli Kız’ın yeri çok başkadır. Best seller kategorisine girmiş ve gerçekten kaliteli olan ender romanlardan biridir aynı zamanda. Okurken hipnoz eden türden.

9. Sisle Gelen Yolcu – Jean-Christophe Grangé
Romanlarındaki aşmış kurgu yeteneğiyle popüler bir yazar olmayı başaran Grangé’ın en sevilen eserlerinden biridir Sisle Gelen Yolcu. Enfes bir sürükleyicilikte sıkı bir gerilim içeren kitabın adı bile içerdiği gizem hakkında ipucu veriyor…

10. Her Temas İz Bırakır / Emrah Serbes
Emrah Serbes’in bize Ankara sevgisi aşılayan, amirimiz Behzat Ç’ye ilk olarak hayat verdiği romanı Her Temas İz Bırakır. Ankara’yı adım adım içimize işleyen anti kahramanımız, cinayet büro amiri Behzat Ç’nin bol entrikalı ve aslında bir o kadar sıradan hayatı, bir sonraki Son Hafriyat kitabında devam eder.

Müge Bal
Kaynak: listelist.com

Previous Story

Hafızalardan silinmeyen 15 distopik kitap

Next Story

Dante gibi merkezindeyiz anlatının – Ceyhan Usanmaz

Latest from Agatha Christie

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ