Şafakta Açan Çiçekler – Singai Ma Elangkannan

Şafakta Açan ÇiçeklerKendinizi küçültmekten vazgeçin. Keskin kılıçlara dönüşün. Beyazların önümüze attıkları ekmek kırıntılarıyla bizi sömürmesine izin vermeyin. Onları gemilere tıkın!

Anbarasan, Tamil Nadu’dan Singapur’a çalışmaya gelmiş, gözü pek, cevval ve iyi yürekli bir genç adam. Elleri beyazların kendisine verdiği işleri çarçabuk yapmakla meşgul olsa da, aklı fikri ülkesi Hindistan’ın bağımsızlığında, kalbiyse güzeller güzeli Manimekalai’de.

Gandhi’nin yolundan ayrılmak istemeyen, düşmanına bile yiğitçe davranan bu korkusuz adam günü geldiğinde ülkesini İngiliz sömürgecilerin elinden kurtarmak için Hindistan Ulusal Ordusu’na katılmaktan geri durmayacaktır. Sevdiği kadın da, arkadaşları da bu savaşta ona yoldaşlık edecek, Hindistan sonunda özgürlüğüne kavuşacaktır.

1982 yılında Güneydoğu Asya Yazarları Ödülü’nü alan ilk Tamil yazar olan ve Şafakta Açan Çiçekler ile Singapur Kültür Madalyası kazanan Singai Ma Elangkannan, sömürge koşulları altında insanların birbirine sımsıkı bağlanmasını, aralarındaki dayanışmanın, kavganın, ilişkilerin samimiyetini ve masumiyetini, gerektiğinde cesaretle savaşıp ülkelerinin özgürlüğü, sevdiklerinin hayatı için kendi canlarını ortaya koyuşlarını, aşkı ve kavgayı, ekmeği ve gülleri Gandhi’nin barışçıl öğretilerinden el alarak coşkuyla anlatıyor.

Kitabın Künyesi
Şafakta Açan Çiçekler
Yazar: Singai Ma Elangkannan
Çevirmen: Bilge Atay
Yayıncı: Tekin
08 / 2016
Türkçe
208 Sayfa
Türler: Roman Öykü

Tekin’in, Ödüllü Dünya Edebiyatı dizisi bu sefer Güneydoğu Asya’dan özgün ve oldukça güçlü bir sesi Türkçeye kazandırıyor. Tamil yazar Singai Ma Elangkannan Singapur’a çalışmaya gelen Anbarasan’ın hikâyesi etrafında İngiliz sömürgeciliğinin Asya’daki yüzünü, ağır toplumsal ve maddi koşullar altında madunların nasıl birlik olduğunu, ülkelerini beyazların tasallutundan kurtarmak için Hint gençlerinin canlarını ortaya koyuşunu, Hindistan’ın bağımsızlığına kavuşmasını anlatıyor şahane bir dil ve zengin bir üslupla.
***
Bir direnişin efsaneleşmiş liderlerinden olan ve Bengal Kaplanı diye bilinen Subhas Chandra Bose yüzlerce insana “Hindistan Ana’mızın prangalarını kırmak için ayağa kalkın!” diye bağırmaktadır. Gün o gündür ki Hint halkının beyazların sömürüsüne dayanacak mecali kalmamıştır. Kadını erkeği Hindistan Ulusal Ordusu’na katılır akın akın; kendi hayatlarını, geleceklerini bir an düşünmeden. Bu satırları okurken, Gandhi’nin açtığı yoldan yürüyen koca yürekli Hintlerin mücadelesinin, bir halkın dirilişinin hikâyesinde sürükleniyoruz. Lezzetle ve hayretle.
***
Hindistan’ın özgürlüğüne kavuşması arzusuyla dolup taşan genç bedenler, Gandhi’nin öğretisiyle beslenen ruhlar… Aynı zamanda beyaz efendileri olan İngilizlere hizmet etmek zorunda kaldıkları için nasıl bir işgal ve kuşatmayla karşı karşıya olduklarını görünce ülkeleri için savaşa katılan cesur emekçiler, köylüler var bu romanda. İmtiyazlıların emirleriyle ezilirken yeşerip bombalar altındayken bile devam eden bir çocukluk aşkı; yoksulluğun muhtemel tuzaklarına takılmaksızın onurla verilen bir yaşam savaşı; sömürülenlerin, madunların dayanışmasının masumiyeti içinize kazınıyor.

Tekin Yayınevi
Editör F. Büşra Helvacıoğlu
Ankara Caddesi Konak Han
No : 43, Cağaloğlu / İst
editor@tekinyayinevi.com
www.tekinyayinevi.com
Tel : 0212 527 69 69

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir