Sesimiz: Eğitimi ve Korunması – Gül Sabar
Gül Sabar ?Sesimiz? isimli bu çalışmasında, kendi şan anlayışı çerçevesinde, en değerli çalgı olan ve özen isteyen insan sesinin nasıl eğitilebileceğine ve hangi yollarla korunabileceğine odaklanıyor. Sabar çalışmasında, insan sesinin geçmişini, yapısını ve işleyişini inceliyor ve bunun nasıl geliştirilebileceğini araştırıyor. Sabar?ın kitabı, karmaşık bir enstrüman olan sesin nasıl geliştirilebileceğini ve sesin bir virtüöz gibi nasıl kullanılabileceğini uygulamalar, teknikler aracılığıyla ve kolay anlaşılabilir bir dille anlatıyor. Çalışmanın, sesini iyi kullanmak isteyenlere veya onu geliştirmeyi düşünenlere hitap edecek nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.
“Ses eğitimi, ses üzerine yapılan teknik çalışma, zamanla oluşabilecek ses sorunlarının en büyük ilacıdır. Sorunlar ortaya çıktığında bu tenik desteği almak sağlıklı bir yol değildir. Bunun üstesinden gelmek zor olduğu gibi uzun zaman da alabilir.
Günümüzde şarkı söylemek işportacılık yapmak kadar kolay bir ?meslek? oldu. Sesin güzelliği -ki artık bu da çok aranan bir özellik değil ya-, biraz da cesaret varsa kişi kendini sahnede bulur oldu. Sesine güvenen ya da etrafından sesiyle ilgili olumlu tepki alanlardan kaç tanesi tanrının verdiği bu güzelliğin birgün tükeneceğini ya da tükenebileceğini düşünür ki?
İşte bu özverili çalışmayı yapmadan şarkı söylemeye başlayan kişi, henüz yıpranmamış kaslarıyla doğanın kendisine armağan ettiği bu güzelliği rahatlıkla kullanabildiğini görür. Bunun doğru yol olduğunu düşünen, eğitim almaya gerek duymayan kişinin de en büyük göstergesi zaman olur. Çünkü sesini fark etmeden zamanla kaybeder.
Bu nedenle şarkı söyleyen herkes için şan eğitmi şart. İnsan vücudu herhangi bir enstrümana benzemez. Bir enstrümanı hor kullandığınızda yenisi ile değiştime şansınız olur. Ancak sesinizi hor kullanırsanız yenilemek mümkün değildir. Bir şarkıcının da yapması gereken tek şey dünyanın en güzel enstrümanı olan sesini en doğru biçimde çalıştırmaktır.
Karmaşık bir yapı
Gül Sabar?ın Sesimiz/ Eğitimi ve Korunması adlı kitabında ses eğitiminin önemine değiniyor. İnsan sesini konu alan kitabını kendi şan anlayışı çerçevesinde ele alıyor. Her türlü duygunun sese geçtiği, insanın ruh dünyasıyla birleştiği bir enstrüman insan sesi. Sınırları çok büyük. Farklı kişiliklerde benzer tonu yakalamak mümkün değil. Gerçekten karmaşık bir yapıya sahip. İşte bu nedenle de özverili bir çalışma istiyor.
Ses eğitimi, ses üzerine yapılan teknik çalışma, zamanla oluşabilecek ses sorunlarının en büyük ilacıdır. Sorunlar ortaya çıktığında bu tenik desteği almak yine sağlıklı bir yol değildir. Bunun üstesinden gelmek zor olduğu gibi uzun zaman da alabilir. Hataları düzeltebilme ve duyabilme alınan ses eğitiminin faydası en büyük faydasıdır.
Peki şan eğitimini sadece kitaptan almak doğu mu? Yazar kitabında bu soruya da yanıt veriyor: ?Sesin gelişimini sağlıklı bir yolda sürdürmek için bu kitapları okumanın kuşkusuz çok yararları vardır. Birçoğunda yer alan teorik bilgiler, açıklanan düşünce veya kişiye özel duygular hem ses eğiticisinin, hem de şarkıcının ufkunu genişletmekte, aynı zamanda olabilecek sorunlar konusunda uyarı görevini yerine getirmektedir… Ama ?kitaplarda ses tekniklerinin sırları açıklanıyor, okuyup sesimi geliştireyim? diye düşünmek ve ya ?kitapta sorunları çözecek reçeteler verilmiş, bunları uygularsam sorunum biter? demek doğru olur mu? İşte bu sorunun yanıtı kısaca ?Hayır? olmalıdır, zira bir kere önümüzdeki geçmiş olayları sıralayıp aktaran tarih kitabı ya da formülleri açıklayan fizik veya kimya vb. kitabı değildir…? Ses eğitimi konusunu titizlikle ele alan yazar kitabında, nefes tekniklerine, diksiyona, ses tınlatmaya, ses gruplarına ve ses sağlığına da değiniyor.
Ses eğitimi üzerine çıkan kitapların sayısı hızla artıyor, profesyonel anlamda tüm bu çalışmalara kayıtsız kalmak pek mümkün değil. Ancak antiprofesyonel olanlar ve şarkı söyleyenler hâlâ ne kadar ciddi bir iş yapıklarının, en önemlisi de eğitimsizlikle seslerini kaybetmek üzere olduklarının farkında değil. Şarkı söylemenin doğal bir süreç gibi işlediğini görmek yanıltır. Kas gücünden çok koorinasyonu ve kas refleksi devreye girer. ?Güzel şarkı söylemek sıradan bir kas işi değildir, güzel şarkı söylemek bir kafa işidir…?
ARZU HAKSUN GÜVENİLİR, 28/11/2008 tarihli Radikal Gazetesi Kitap Eki
İnsanoğluna bahşedilmiş en güzel hediyelerden biri, duygularımızı taşıyan sihirli araç “Ses”tir…
Sesimizle konuşur, yine sesimizle konuşmanın özelleştirilmiş ve müzikli bir şekli olarak şarkı söyleriz. Şarkı, hem söyleyeni hem dinleyeni mutlu eden evrensel bir olgudur. Şarkı söylemek için sağlam bir beden ve ruh kadar güzel ve eğitilmiş bir sese de ihtiyaç vardır.
İşte bu kitap şarkı söylemek isteyenlere yardımcı olacak, yeteneği ve iyi bir “ses” malzemesi olanların ellerine, altın bir anahtar verecektir. Okuyan bu kitabı bitirdikten sonra Pavarotti veya Maria Callas olamayacak belki ama iyi bir ses sanatçısı olma yolunda önemli bir adım daha atmış olacaktır.
Sesi oluşturan organların yapısı, neden ses eğitimi alınmalı, nasıl nefes alınır, ses nasıl konuşma olur, diksiyon, rezonans, fonasyon, rejister nedir, ses çeşitleri ve vokal tanımlar nelerdir, ses sağlığına nasıl dikkat edilir gibi sesle ve şarkı söylemeyle ilgili çok çeşitli konular yanında, bu kitapta çok sayıda teknik çalışma ve egzersizler bulunmaktadır.
Kitabın yazarı Gül Sabar, opera sanatçılığının yanı sıra, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü’nde 27 sene boyunca şan hocalığı görevinde bulunmuştur. Opera sanatçımız birçok operanın çeviri ve prozodilerini yapmış, İstanbul Devlet Operası’nın Dramaturgi, Konser ve Plan-Program bölümlerinde de çeşitli görevler almıştır.
Şan öğrencileri, şan eğitmenleri ve terapistler için yazılmış bu eser, aynı zamanda insan sesiyle hayatını kazanan veya “Ruhumuzun Müziğiyle” ilgilenen herkese yararlı bir rehber olacaktır.” Mehmet Ömür
Arka Kapak Yazısı
SESİMİZ: EĞİTİMİ VE KORUNMASI
Gül Sabar,
Pan Yayıncılık,
eğitim,
192 sayfa