Temel Reis, namıdiğer Popeye 85 yıl önce çizer Elzie Crisler Segar tarafından çizildi.
Temel Reis hakkında bilinmeyen 10 gerçek:

1) Temel Reis ve Safinaz gerçekten yaşadı.
Evet, hikâye hayali karakterlere dayanmıyor. Elzie, Temel Reis’i oluştururken mahallesinde (Chester) yaşayan denizci Frank ‘Rocky’ Fiegal’den esinlenmiş. Popeye’nin kavgacı karakteri ve pipoya olan düşkünlüğü, Fiegal’in özellikleriyle örtüşüyor. Fiegal 1947 yılında yaşama veda ettiğinde mezartaşına “Temel Reis’e ilham vermişti”‘ yazıldı. Safinaz figürü ise Elzie’nin bir diğer komşusu Dora Paskel’e dayanıyor. İnce-uzun, saçlarını topuz yapan bir kadınmış Dora.

2) Tüm çocuklara ıspanağı sevdirdi ama…
Temel Reis hayranlarının bildiği üzere, denizcimiz ne zaman başı sıkışsa ve ekstra bir güce ihtiyaç duysa bir teneke ıspanak yer, akabinde bisepsleri şişerdi. ABD’de Büyük Buhran yıllarında ıspanak tüketimindeki yüzde 33’lük artış genellikle karakterimizin popülerliği ve yeşil besine olan düşkünlüğüyle ilişkilendirilir. Tabii o yıllarda insanların hayatta kalmak için “ottan” başka bir şey alabilecek parası olmadığından bahsedilmez nedense. O dönem ABD’li çocuklar arasında yapılan anketlerde ıspanak, hindi ve dondurmadan sonra en sevilen üçüncü yiyecek olarak çıkıyordu.

Herşey bir yana çizgi romanda ıspanak ve aniden büyüyen kaslar arasında kurulan ilişki, kökenini bilimsel bir yanlıştan alır. 1870’te yayımlanan bir bilimsel makaledeki virgül hatasından dolayı ıspanağın olduğundan on kat daha fazla demir içerdiği düşünülüyordu.

3) Heykeli dikilen ilk çizgi roman karakteri
Temel Reis heykeli 1937’de, Texas Crystal City’de artan ıspanak üretimini kutlamak için dikildi. Bu yılın mayıs ayında “Kumarhaneciler Kralı” olarak bilinen milyarder Steve Wynn, Jeff Koons tarafından yapılan bir Temel Reis heykeline tam 28 milyon dolar ödedi.

4) Gücünü artırmak için her zaman ıspanağı kullanmadı
Segar’ın ilk karikatürlerinde Temel Reis, “Whiffle Hen” adı verilen başını okşayarak süpergücüne ulaşıyordu. Whiffle Hen, çizgi filmdeki ismiyle Bernice, tüylerine dokunan herkese iyi şans veriyordu. İlk hikâyelerden birinde örneğin, Temel Reis bir kumarhanede vurulur ve gücünü tekrar kazanmak için Bernice’i kullanır.

5) İlk zamanlar yan roldeydi
Temel Reis ilk kez 1929 yılında bir mizah dergisi olan Thimble Theatre’da yayımlandığında bir star değil yalnızca yardımcı bir karakterdi. Oluşturucusu olan Elzie Segar’ın hikâyeleri temel olarak Safinaz’ın ve ailesinin etrafında geçiyordu. Fakat Temel Reis halk tarafından çok sevilip kısa sürede popüler olunca, çizer hikâyeye merkezine onu oturtarak devam etti.

6) Empire States binası yeşile boyandı
2004 yılında, Temel Reis’in 75. yılı şerefine, New York’ta yer alan Empire States binası ıspanağı çağrıştıran yeşil renkle ışıklandırıldı.

7) Temel Reis’in sesi Safinaz’ın sesiyle evlendi
İlk kez 1933 yılında çizgi film olarak yayımlanan Temel Reis’i 1935’ten itibaren 40 yıl boyunca Jack Mercer tarafından seslendirildi. İlginç olan, Mercer’in 1939 ile 1944 yılları arasında Safinaz’ı seslendiren Margie Hynes ile evli olmasıydı. Mercer, Betty Boop’un ilk sesiydi aynı zamanda. Çift 1938 ile 1942 yılları arasında evli kaldılar.

8) Wimpy (muhallebi çocuğu) deyişini ona borçluyuz
Segar, Popeye’de ödlek, kilolu, hamburger düşkünü bir karakter olan J. Wellington Wimpy’i bizlere tanıttı. Bu karakter daha sonradan hem wimp kelimesi hem de Wimpy’s restoran zincirleri için ilham kaynağı oldu.

9) Adına bir tematik park var
1980 yılında Robert Altmann, Temel Reis’i sinemaya uyarladı. Başrolü Robin Williams’a vermişti büyük usta. Film Malta’da çekildi ve bölge filmden sonra ”Popeye Village” adıyla anılan bir turizm merkezi haline geldi.

10) Müziği Gilbert ve Sullivan’dan “arak”
Temel Reis’in meşhur “The Popeye the Sailor Man” adlı müziğinin bestesi Rumen kökenli ABD’li Sammy Lerner’a ait. Lerner’ın sözleri iki saatten daha kısa bir sürede bestelediği söylenir. Melodinin Gilbert ve Sullivan’ın 1880 yılına tarihlenen operetindeki “I am a Pirate King”e benzerliğiyse dikkat çekicidir.
(Telegraph)

1 Comment

  1. 1870?te yayımlanan bir bilimsel makaledeki virgül hatasından dolayı ıspanağın olduğundan on kat daha fazla demir içerdiği düşünülüyordu. – See more at: https://www.insanokur.org/?p=63394#sthash.MhEcGerm.dpuf
    Burda ıspanağın demir oranı hakkında yanlış bilgi mi verilmiş ? Siz bunu nerden öğrendiniz ,bilimsel derginin adını burda belirtmenizde sıkıntı mı olurdu ? Yoksa tiye mi aldınız ekşi gibi.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Previous Story

Rus Edebiyatının En Önemli 12 Klasiği

Next Story

Dracula’nın yaratıcısı hakkında az bilinen 10 gerçek

Latest from Çizgi roman

Frankenstein (Çizgi Roman) – Mary Shelley

Mary Shelley’nin “Frankenstein”ı, ilk olarak 1818 yılında yayımlanmıştı. Yayımlandıktan sonra büyük yankı uyandıran roman, bilimsel gelişmelerin varabileceği tehlikeli aşamayı gözler önüne sermeyi, insan kabiliyetinin

Parantez – Elodie Durand

Dünyaca ünlü Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali’nden ödülle dönmüş olan Parantez, yazarı Élodie Durand’ın bizzat yaşadığı ve kendi yazıp resimlediği gerçek bir hikâye…
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ