Çarpıtma Sanatı – Juan Gabriel Vasquez

“Kurgu okumak bir uyuşturucudur; kurguların okuru bir bağımlıdır. Bütün bağımlılıklarda olduğu gibi, onu açıklamaya yönelik her türlü teşebbüs mutlaka sınırlı kalacak, çünkü er ya da geç akıldışılık duvarına toslayacaktır.”
Güney Amerika edebiyatının yıldızlarından, Düşen Şeylerin Gürültüsü romanıyla tüm dünyada büyük yankı uyandıran Kolombiyalı yazar Juan Gabriel Vásquez, Çarpıtma Sanatı ile kurgu edebiyatını (bir kez daha) açıklamaya teşebbüs ederek, okurunu yoğun ve derin bir edebi yolculuğa çıkarıyor.

Vásquez bir yandan Cervantes, Conrad, Garcia Márquez, Philip Roth gibi ustalarıyla hesaplaşırken bir yandan da Latin Amerikalı bir yazar olarak dünya edebiyatı içindeki konumunu tartışıyor. Atom bombasının kullanılmasının gerçek sebebinden Don Quixote hakkındaki yanlış anlamalara, Bin Yılık Yalnızlık’ı yepyeni bir gözle okuma önerisinden W. G. Sebald’ın getirdiği yeniliğe uzanan genişlikte bir alanı son derece büyük bir ustalıkla kat ediyor.


KÜNYE
Çarpıtma Sanatı
Juan Gabriel Vasquez
Everest Yayınları
Çevirmen : Süleyman Doğru
Sayfa : 234
Grafiker : Emir Tali
Basım Tarihi : 01.10.2019

Juan Gabriel Vasquez
1973 yılında Bogotá’da doğdu. Bütün Azizlerin Âşıkları (2004) adlı öykü kitabının yanı sıra iki romanı vardır: Kolombiya’da son yirmi beş yılın en önemli romanlarından bir seçilen “Los Informantes” (2004) ve İspanyolca en iyi roman dalında Qwerty Ödülü’nü (Barselona) il Bogotá’daki Fundación Libros & Letras Ödülü’nü (Kitaplar ve Edebiyat Vakfı) kazanan “Contaguana’nın Gizli Tarihi” (2007). Kitaplarının çevirileri İngiltere, ABD, Fransa, Hollanda, İtalya, Almanya, Polonya, İsrail ve Brezilya’da yayımlanmıştır. Bir dönem Paris’te ve Belçika’nın Ardenler bölgesinde yaşadıktan sonra kesin olarak Berselona’ya yerleşmiştir. John Hersey, Victor Hugo ve E.M. Foster’ın da aralarında bulunduğu değişik yazarlardan çeviriler yapmıştır. Vásquez, Kolombiya’daki “El Espectador” gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır ve “Çarpıtma Sanatı” adlı eseriyle Simón Bolívar Gazetecilik Ödülü’nü kazanmıştır. Ayrıca, “Yersiz Yurtsuz Adam” (2007) adında bir Joseph Conrad biyografisini kaleme almıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir