Yurtseverlik, Askerlik ve İtaatsizlik Üzerine – Lev Nikolayeviç Tolstoy

Elinizde bulunan kitap, Tolstoy’un sömürü, zenginlik, savaş, askerlik, barış, yurtsever/vatansever otoriteye karşı itaatsizlik meselelerini tartışan çeşitli yazıları ve mektuplarını içermektedir.
Tolstoy’un romanlarının arkasında bu kitapta bir araya getirilen yazılar ve benzer düşünceler yatmaktadır. Tolstoy’un yazdıklarıyla gösterdiği felâketler, bize çağımızın da gerçeklerini sunmaktadır. Tolstoy soruyor: Şahsî yaşam dünyalarımızı biz küçük insanlara aldırış etmeden keyfî bir acımasızlıkla yok eden, insanoğlunun geleceğini tehdit eden yönetimlerin ve zenginlerin yarattığı felâketin uygulamadaki sonuçları nelerdir?
Tolstoy cevap veriyor: Sömürüyü ve zenginliği korumak için el altında bulundurulan tanklar, bombalar, ordular, polisler. Peki, ordu nasıl beslenir ve silâh nasıl satın alınır?
Küçük insanlardan yurtseverlik/vatanseverlik adına toplanan vergilerle (Vergiler kimlerden toplanır: Zenginlerden değil elbette, neredeyse tamamı ücretli olarak çalışan Küçük insanlardan.)
Tabiî bütün bunların sonuçları eğitimsizlik, artan suç oranı, halkın işsizliği, zenginlerin çılgınca büyüyen zenginliği ile yoksulların çılgınca artan sefâleti, korkutucu derecede artan intiharlar Tolstoy’un yüzyıl önce yazdıklarını aynen yaşıyoruz günlük hayatlarımızda… Yönetenler yönetmek için hâlâ arzulu, savaşanlar savaşmak için hâlâ arzulu.
Yönetenlerin ve savaşanların arzularının ne büyük bir erdem ve fedakârlık olduğunu yazanlar ve çizenler, yönetenleri ve savaşanları sevmekte hâlâ kölece istekliler.
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Künyesi
Yurtseverlik, Askerlik ve İtaatsizlik Üzerine
Lev Nikolayeviç Tolstoy
Çeviri: O. Aydın Süer
Epos Yayınları / Anlatı Dizisi
Ankara, 2011, 1. Basım
160 sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir