Bin Tanrılı Ülkeye Bisikletle Yolculuk – Sinan Cömert

Ozan Orpheus’un Trakyası’ndan Hektor’un Troyası’na, Diogenes’in Sinop’undan Homeros’un güneş bahçesi Egesi’ne uzanan bir yolculuk… İnsandan çok doğaya, buluta, denize, serçeye, balığa güvenen ve inananların yolculuğu… Bisikletinizle kadim Küçük Asya topraklarında maviyle, yeşille ve mitolojiyle iç içe, daldan dala atlayan uzun bir yolculuğa çıkacaksınız. Beyaz yakalıların elinde kalan tek özgürlük aracı olan bisikletle doğaya kaçışının kısa öyküsü…

“Seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir.” Bosna Atasözü

SUNUŞ
“Bir ülkenin kıvrımlarını en iyi bisikletle öğrenirsiniz. Tepeleri inerken ve çıkarken pedal çevirip terinizi akıttığınız için, onları olduğu gibi hatırlarsınız. Oysa bir motorlu araçla giderken sadece yüksek tepelerin farkına varabilirsiniz. Dolayısıyla üzerinden geçtiğiniz toprakları bisikletle olduğu kadar iyi hatırlayamazsınız.”
Ernest Hemingway

Yaşamlarına, tarihlerine girdiğim kentler var, efsanelerine karıştığım uygarlıklar, muhabbetlerine buyur edildiğim insanlar, tattığım lezzetler, okuduğum kitaplar… Hayatta bir şekilde dokunduğum ve dokunmaktan keyif aldığım şeyleri anlatabilmekti tek derdim. Ve tüm bunları yaparken benim dışımda birilerini de harekete geçirebilmek.
İçinde bisiklet, gezi, doğa, mitoloji ve tarih olan bir kitap bu elinizde tuttuğunuz. Bir şey olmak istemeyen, ama birilerine “Haydi bisikletini al ve dışarı çık!” diyen bir kitap olsun istedim. Yüz yılda iki elin parmakları kadar Türkçe bisiklet kitabının yazıldığı Türkiye’de, benden çok daha uzaklara giden, çok daha zorlu turları başaran harikulade pedaldaşlarım var, biliyorum. Ancak şehirli bir insana hiç değilse hafta sonu için ya da günübirlik bir yerlere kaçabileceğini, bu sayede kendini özgür ve mutlu hissedebileceğini göstermek istedim. “Ben yapabiliyorsam herkes yapabilir!” demek için.

KİTABIN KÜNYESİ
Bin Tanrılı Ülkeye Bisikletle Yolculuk
Sinan Cömert
Fehmi Yurt’un illüstrasyonlarıyla
Paris Yayınları
2017
375 sayfa

İÇİNDEKİLER
Sunuş. 9
Kadim Kilikya – Toroslar 13
Olba-Diocaesarea Antik Kenti 15
Bursa – “Osmanlı’nın Dibâcesi” 25
Napolyon’u Çıldırtan Adam 27
Velosipet ile Bir Cevelân 31
Sinope 37
Sinop-Ayancık 47
Ayancık-Erfelek-Gerze 57
Yavaş Şehir Gerze 63
Kapadokya 73
“Güzel Atlar Ülkesi” 75
Bithinya 85
İsa’nın Yaratıldığı Yer – Nikea (İznik) 87
Eski İstanbul Yolu 97
Acarlar Longozu (Karasu) 107
Kocaeli-Kerpe 119
Yalova-Kocaeli 129
Kraliçe Etap: Göller Bölgesi 139
Kaç Oğlum Kaç! – Sudüşen Şelalesi 153
Erikli Yaylası ve Çifte Şelale 161
Gâvur İzmir 171
Zito i Epanastasis – İnciraltı 173
Uçurma Beni Pegasus 181
“Ankara Adı Kara” 189
Angara’nın Taşına Bak 191
İstanbul (Konstantiniyye) 199
Savulun Kara Murad Geliyor! – Aydos Kalesi 201
Sürgünlerin Sayfiye Adası: Prinkipo 209
Megapolün Akciğeri: Belgrad Ormanı 215
Maltepe Veledromu 221
Saklıgöl 229
Pendik-Caddebostan 235
İstanbul-Tekirdağ 243
Ege – Deniz Kenarındaki Güneş Bahçesi 255
Adatepe & Assos 257
“Ege’nin Ana Rahmi”: Troya (İlyon) 267
Bozcaada (Tenedos) 279
Mis Kokulu Ada – Cunda 291
Bergama (Pergamon) 303
Pamukkale (Frigya Hierapolisi) 315
“Yüreğin Sesi Zeytin Ülkesi” 323
Çıkayım Gideyim Urûmeline 331
Rengâhenk Longoz – I. Gün 333
Trakya’nın Camızları – II. Gün 161
Istranca Dağları 343
Yine Düştük Yollara, Yine Aştık Dağları 345
İşkodra (Arnavutluk) 353
Kartal Yuvası 355
Samos (Σάμος) Adası (Yunanistan) 363
Balıklar Sınır Dinlemez 365

Sinan Cömert,
Yugoslavya ve Dersim göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 12 Eylül darbesinden üç yıl sonra “Körler Ülkesi”nde (Kadıköy) dünyaya gözlerini açtı. 2005’te medreseden hâllice olan Gazi Üniversitesi Endüstriyel Teknoloji Bölümü’nü bitirdi. Şimdilerde sürgün edildiği Sultanbeyli’de öğretmenlik yapıyor. Yapmaya direniyor belki de… Öğrencilerinin “Nerelisiniz?” sorusuna bazen Ermeni, Sırp, Japon, Nikaragualı, çoğu zaman da “Dünyalıyım” cevabını veriyor. Çünkü kendini her şeyden öte bir dünya vatandaşı olarak görüyor.
Hayatı doğup büyüdüğü mahallede, tıpkı çocukken olduğu gibi ev-o-kul arasında geçip gidiyor. Kendisini kısıtlayan hiçbir şey olmamasına rağmen “beton çöplüğüm” dediği İstanbul’dan bir türlü kaçamıyor. Ama kaçma hayallerinden de hiç vazgeçmiyor. Bir gün bunu başaracağına dair ümidi tam! O gün gelene kadar da her fırsatta İstanbul’dan uzaklaşıp ebedi ormanların korumasındaki tepelerde pedal basmak en büyük keyfi olmaya devam edecek.
En büyük hayalleri bisikletle dünyayı gezmekten Balkan tarihi almanağı yazmaya kadar pek çok fani şey… Diğer bir büyük hayaliyse şu an ellerinizde

1 YORUM

  1. Hayallerini gerceklestirebilmek güzel şey.Ne mutlu! Bu kitabın hayallerini gerceklestirmek isteyen baska insanlara ışık olması dileklerimle.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here