Filiz Hiç Üzülmesin… Sabahattin Ali’nin Objektifinden, Kızı Filiz’in Gözünden Bir Yaşam Öyküsü… – Filiz Ali

Geniş okur kitlesi tarafından hikaye, roman ve şiirleriyle tanınan Sabahattin Ali çok yönlü, sürekli üreten ve merak eden bir insandır. Edebiyatçı-yaratıcı kişiliğinin yanında Batı Edebiyatı’nın baş eserlerini Türkçeye çevirir; gençliğinde Yozgat’ta, Konya’da, Aydın’da ortaokul ve lise öğretmenidir. 1940’ların başında Ankara Devlet Konservatuvarı’nda dünyaca ünü tiyatro ve opera rejisörü Carl Ebert’in sağ kolu, çevirmeni ve dramaturgudur. Karısına ve kızına hastalık derecesinde düşkün bir eş ve babadır. Gerçek bir vatanseverdir. Türkiye’nin ilk siyasi mizah gazetesi Marko Paşa’nın sahibi ve yazarıdır. 1948 yılında esrarı bugün bile çözülemeyen bir siyasi cinayete kurban giden uluslararası değerde bir sanat ve edebiyat adamıdır.
Doğayı ve insanı inceler, onları sadece kitaplarında ölümsüzleştirmez, fotoğraf makinası ile de belgeler. Bir devrin hem görsel hem düşünsel tanıdığıdır Sabahattin Ali. Onun objektifinden Cumhuriyet’in ilk otuz yılının Türkiyesi’ni, köylüsü, kentlisi, dağları, ormanları, demiryolları, köprüleri, değirmenleri, kamyonları ile tanıyabiliriz.
Bu kitapta Sabahattin Ali’nin ve 1940’ların ilerici aydınlarının bilinmeyen pek çok yönünü hem fotoğraflardan hem de kızı Filiz Ali’nin çocukluk anılarına dayanan metninden öğreneceksiniz.
Tanıtım Yazısı

Kitabın Künyesi
Filiz Hiç Üzülmesin… Sabahattin Ali’nin Objektifinden, Kızı Filiz’in Gözünden Bir Yaşam Öyküsü…
Filiz Ali
Sel Yayıncılık
Basım Yılı: 1997
124 sayfa

Prof. Dr. Filiz Ali ‘nin Hayatı
1937 İstanbul doğumlu piyanist ve müzikbilimcidir. Gazeteci-yazar Sabahattin Ali’nin kızıdır.
Ankara Devlet Konservatuarı piyano bölümünü bitiren sanatçı Ferhunde Erkin’in sınıfından 1958 yılında mezun oldu, ABD’de çalışabilmek için Fulbright bursu kazandı. Boston, Massachusetts’de David Barnett’le öğrenim gördüğü New England Conservatory of Music’te (Yeni İngiltere Müzik Konservatuarı) ve New York’taki Mannes College of Music’te (Mannes Müzik Koleji) Frank Sheridan’la çalıştı.Müzikoloji alanındaki hocaları, New England Konservatuarı’nda Daniel Pincham, Londra Üniversitesi’nde Brian Trowell’dir.
Yurda döndükten sonra sırasıyla Ankara Devlet Konservatuarı, Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü ve MSÜ Devlet Konservatuarı’nda piyano ve korrepetisyon dersleri veren Filiz Ali’yi müzik eleştirisine özendiren, Bülent Arel ve Faruk Güvenç olmuştur.
1989-92 yılları arasında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun genel sanat yönetmenliğini yapan Filiz Ali’nin müzik yazılarını topladığı iki kitabı şunlardır:
– “Müzik ve Müziğimizin Sorunları’, İstanbul 1987;
– “Dünyadan ve Türkiye’den Müzisyen Portreleri’, İstanbul 1994

İstanbul’da Mimar Sinan Üniversitesi’nin 1990-2005 yılları arasındaki Müzikoloji Bölümü’nün başkanıydı ve aynı zamanda Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nin kurucu ve 1998’den beri direktörüdür. TRT için 1962-1995 yılları arasında müzik programları yaptı ve Cumhuriyet, Hürriyet, Yeni Yüzyıl ve Radikal gazeteleri için müzik eleştirmenliği yaptı.
Mimar Sinan Üniversitesi’nden emekli oldu. Artık Sabancı Üniversitesi’nde haftada bir gün ‘müziğin baş eserleri’isimli dersi veriyor. Zamanının büyük bölümünü Ayvalık’taki akademiye ayırıyor.Bir yandan da Milliyet Gazetesi’nde müzik yazıları yazıyor. Balkan Müzik Forumu’nun bir üyesidir, Uluslararası Müzik Konseyi ve Avrupa Müzik Konseyi’nin temsilcisidir. Müzik ve müzisyenler hakkında yedi kitabın yazarıdır.

Previous Story

Avrupa Birliği ve Tarım – Abdullah Aysu

Next Story

Fahri Petek: Bir Hayat, Üç Can (*) – Hasan Akarsu

Latest from Biyografi Kitapları

Sait Faik’in Dünyası – Afşar Timuçin

Edebiyatımızın yapı taşlarını düşündüğümüzde ilk akla gelen kişilerden biri de Sait Faik’dir. Öykü sanatının bu büyük ustası gerçek bir insancı ve kılı kırk yaran

Deniz Gezmiş’i Anlatan 5 Kitap

Bizim Deniz – Mare Nostrum En uzun koşuysa elbet Türkiye’de de Devrim O, onun en güzel yüz metresini koştu En sekmez luverin namlusundan fırlayarak
Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ