Hasan Ali Toptaş “Ölü Zaman Gezginleri” adlı öykü dosyasıyla 1992 yılında Çankaya Belediyesi ile Damar edebiyat dergisinin düzenlediği yarışmada birincilik ödülü aldı.
“Zamanın ve mekânın sonsuzca çeşitlendiği ve bu gelgitler içinde yok olduğu, hayalle gerçeğin, yaşamla ölümün birbirinin içinde eridiği öyküler bunlar. Var mı yok mu bilemediğiniz, zamanın hangi boyutunda, hangi köyün, hangi kentin hangi sokağında olduklarını kestiremediğiniz kadınlar, erkekler, garsonlar, bekçiler, köpekler; zamanda gezen ve gezdikleri yerlerde boşluklar bırakan, şöyle ya da böyle hep var olan gezginler…Hasan Ali Toptaş her kelimeyi ağırlığına, kokusuna, tadına göre seçerek yerleştirdiği öykülerinde, okuru kendi iç dünyasında, öncesi ve sonrasıyla zamanda ve dilin büyülü atmosferinde doyumsuz bir gezintiye çıkarıyor.
Hasan Ali Toptaş’ın yalnızca genç edebiyatımızın sınırları içinde değerlendirilmesi doğru değil.. Ayrıksı bir yaratıcılığın sahibi Toptaş. İnsanın yaşadığı yerle kurduğu ilişki içinde aldığı durumu acıtıcı bir etkiyle veriyor. Gerçekten yaşanabilir olanı olağandışından beslenerek verirken, gerçek ötesinde kurduğu dünyayı da gerçeğe dönüştürüyor.. Elbette bütün bunlara olanak veren benzersiz bir dil içinde… Hasan Ali Toptaş’ı içinden çıkaran kuşağın yakın gelecekte sorgulanabilir olmaktan çıkıp bütün bir edebiyatı sorgulamaya kalkışacağı, bunu hak edeceği öngörüsü de bu arada yapılabilir mi?..” Semih Gümüş
?Zaman ellerimdi de, bütün varlığımla onu izliyordum sanki. Parmak uçlarımdan başlayarak yavaş yavaş kendime doğru ilerliyordum hatta ve dirseklerime yaklaşırken de ansızın yoruluyordum. Masadan masaya sürüklenirken bir değişim geçirip yaşlandığımı da o zaman anladım işte ve bundan bir kez daha emin olmak istercesine yüzümü kaldırıp korkuyla karşı masaya baktım. Hâlâ orda, gözlerimi buraya dikmiş oturuyordum.?
Hasan Ali Toptaş’ın Hayatı
Hasan Ali Toptaş, 1958 yılında Denizli?nin Çal ilçesinde doğdu. İlk öykü kitabı “Bir Gülüşün Kimliği” 1987?de, ikinci öykü kitabı “Yoklar Fısıltısı” 1990?da yayımlandı. “Ölü Zaman Gezginleri” adlı öykü dosyasıyla 1992 yılında Çankaya Belediyesi ile Damar edebiyat dergisinin düzenlediği yarışmada birincilik ödülü aldı. Aynı yıl “Sonsuzluğa Nokta” adlı yayımlanmamış romanıyla Kültür Bakanlığı?nın düzenlediği yarışmada mansiyon aldı ve Sonsuzluğa Nokta Kültür Bakanlığı tarafından yayımlandı. 1994?te “Gölgesizler” adlı yayımlanmamış romanıyla Yunus Nadi Roman Ödülü?nü aldı. “Bin Hüzünlü Haz” adlı romanı ise 1999 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü?ne değer görüldü. Yazarın ayrıca “Yalnızlıklar” adlı şiirsel metinlerden oluşan bir kitabı, “Kayıp Hayaller Kitabı” adlı bir romanı, “Ben Bir Gürgen Dalıyım” adlı bir çocuk romanı vardır.
Eserleri
Roman
* Sonsuzluğa Nokta (1993)
* Gölgesizler (1995)
* Kayıp Hayaller Kitabı (1996)
* Bin Hüzünlü Haz (1998)
* Uykuların Doğusu (2005)
Öykü
* Bir Gülüşün Kimliği (1987)
* Yoklar Fısıltısı (1990)
* Ölü Zaman Gezginleri (1993)
Çocuk romanı
* Ben Bir Gürgen Dalıyım (1997)
Şiirsel metin
* Yalnızlıklar (1990)
Ödülleri
* 1992 Kültür Bakanlığı Roman Ödülü (Mansiyon) (Sonsuzluğa Nokta)
* 1992 Çankaya Belediyesi Öykü Ödülü (Ölü Zaman Gezginleri)
* 1994 Yunus Nadi Roman Ödülü (Gölgesizler)
* 1999 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü (Bin Hüzünlü Haz)
* 2006 Orhan Kemal Roman Ödülü (Uykuların Doğusu)
Ölü Zaman Gezginleri
Yazar: Hasan Ali Toptaş
Yayınevi: Doğan Kitapçılık
Sayfa Sayısı: 135 sayfa