?Otistik Çocuklar Nasıl Öğrenir??, Hülya Kayaoğlu ve Özlem Görür?ün, otizm ve ilişkili durumlardaki eğitim uygulamalarından edindikleri deneyimlerinin ürünü. Türkiye?de otizm konusunda varolan sıkıntılar düşünüldüğünde, çalışmanın otistik çocukların eğitim süreçlerine önemli bir katkı yapacağı açık. Yazarlar, çalışmalarında, otizmin tanımını yapıyor; otizmin nedenlerini, otistik çocukların davranış özelliklerini ve otizme eşlik eden rahatsızlıkları anlatıyor. Kitapta ayrıca, otistik çocuklara yönelik eğitim yaklaşımları ile tedavi uygulamaları inceleniyor ve çocuklarla nasıl sağlıklı bir iletişim kurulabileceği konularında önerilerde bulunuluyor.
“Kitabımız beş bölümden oluşuyor. Otizmin tarihi, toplumun otistik çocukları kabul etmesinde sinema ve tiyatronun muhteşem katkıları, tabii basında otizm, eğitim yaklaşımları, görsel destek ve teknolojiler, etkinlik örnekleri, otizme eşlik eden tıbbi rahatsızlıklar gibi birçok başlığa yer verdik. Yedi yıldır otizm alanında çalışıyoruz ‘Bizim çocuklarımız’la yani otistik çocuklarla çalışma serüvenimiz uzun yıllara dayanıyor. Bu serüven sırasında her biri kendine özgü ve farklı birçok çocukla karşılaştık. Yani her otistik çocuk bizim için keşfedilecek yeni bir dünya demekti.
Toplumun otistikleri kabul etmesi çok önemli bir etken. Daha doğrusu toplumun otistikleri başka tarzlarda iletişim kurabilen insanlar olarak kabul etmesi çok önemli bir etken. Edindiğimiz deneyimlerimizle beraber, akademi ve tıp dünyasındaki gelişmelerin de katkısıyla gördük ki, ‘bizim çocuklarımız’ın dünyası görselliğe dayanıyor. Gösterdiğimiz bir resmin, objenin, fotoğrafın ‘bizim çocuklarımız’ın dünyasında kalıcı bir anlamı var. Bu nedenle eğitim ortamlarında görsel öğelere, görsel desteklere, sembollere yer vermek durumundayız.” Hülya Kayaoğlu ile Özlem Görür / 17 Kasım 2008 tarihli Hürriyet Gazetesi
“Standart ve herkesçe kabul edilebilir bilimsel temelli bilgilerin henüz yetersiz, spekülatif ve yersiz umut yaratıcı yaklaşımların kolay kabul gördüğü otizm ve ilişkili gelişim bozuklukları alanında, anne-baba ve uzmanlara yardımcı olacak yayınların sayıca ve nitelikçe artması dileğini değişik ortamlarda yansıttım.
Özlem görür ve Hülya Kayaoğlu, otizm ve ilişkili durumlardaki eğitim uygulamalarından elde ettikleri deneyimleri bir kitap haline getirerek, özellikle anne-babaların ne yapacaklarını ya da nasıl yapacaklarını bilemedikleri durumlar için bir başvuru kaynağı oluşturmuşlar.
Otizmin davranışlara ve öğrenmeye yansıyan sonuçlarını gidermek ya da telafi etmek için kullanılabilecek yaklaşımları toparlayan bu kitabın, alanda çalışan uzmanlar için de, bir bilgi ya da ilham kaynağı olacağını tahmin ediyorum.”
Dr. Yankı Yazgan, Çocuk/Ergen ve Yetişkin Psikiyatrisi Uzmanı, Profesör, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi
“Otistik çocuklar iletişim kurma, duyguları anlama, davranış değiştirme gibi birçok alanda karmaşık durumlar sergilerler. Buradan hareketle şöyle bir soru sorabiliriz; Otizmin özünde ne vardır? ya da otizmle ilgili en önemli şey ne olabilir? Bunun kesin bir cevabı yok. Bana göre ise otizmin en önemli noktası her çocuğa göre farklı bir seyir gösterebilmesidir. Bazı çocuklar kendi iç dünyalarına dönük iken, bazıları ise çevreleriyle ilişki kurma konusunda çeşitli problemler yaşayabilmektedir. Tüm bunlara rağmen her çocuk kendine özgü yeteneklere sahiptir. Asıl üzerinde düşünmemiz gereken nokta ise, bu yeteneklerin en iyi şekilde nasıl desteklenebileceği sorusudur.”
Elina Kontu, Profesör, Finlandiya-Helsinki Üniversitesi
OTİSTİK ÇOCUKLAR NASIL ÖĞRENİR?
Hülya Kayaoğlu ve Özlem Görür,
Epos Yayınları, psikoloji,
221 sayfa