Ya Farstan Sonra – Çöküş Çağında Sanat ve Eleştiri – Hal Foster

Eğer trajediden sonra fars geliyorsa, farstan sonra ne geliyor? Hakikat-sonrası siyaset, günümüz toplumlarının çok büyük bir sorunu; fakat utanç-sonrası siyaset de öyle. Bu çifte bela Sol’un sanatçı ve eleştirmenlerini nasıl bir konumda bırakıyor? Kendi çelişkilerini reddeden hegemonik bir düzenin foyası nasıl ortaya çıkarılabilir? Utanmak nedir bilmeyen bir siyasi seçkinler grubu nasıl küçük düşürülebilir veya absürt olandan beslenen liderlerle nasıl dalga geçilebilir? Alfred Jarry’nin çocuk canavarı Übü Baba’yı kendine örnek alıyormuş gibi görünen bir devlet başkanı, bir Dada figürü olmaktan nasıl çıkarılabilir? Dahası halihazırda öfke ve hiddetten beslenen bir medya ekonomisine daha fazlasını eklemenin bir mantığı var mıdır?

Hal Foster kitabında tüm bu sorulara ve daha fazlasına cevaplar arıyor. Savaş, terör, gözetim rejimi ile korkunç eşitsizlik, iklim felaketi ve medyada yaşanan bozulma karşısında sanat, eleştiri ve kurmaca alanında yaşanan değişimlere dair yaptığı değerlendirmelerini bizlerle paylaşıyor. Trump ile sembolleşen mevcut kasvetli dönemin kültürel kritiğini incelikli ve nüanslı bir biçimde ortaya koyuyor. Jacques Derrida, Giorgio Agamben ve Walter Benjamin gibi düşünürlerle de derinlikli bir diyaloğa giriyor. Umudu elden bırakmayan Foster, kışkırtıcı sanatsal müdahalelerin hâlâ mümkün olduğuna bizleri ikna ediyor.


KÜNYE
Ya Farstan Sonra
Çöküş Çağında Sanat ve Eleştiri
Hal Foster
Ayrıntı Yayınları
Son Okuma : Hazal Uzuner
Orijinal Adı : What Comes After Farce?
Çevirmen : Aslı Önal
Yayıma Hazırlayan : Emre Yılmaz
Dizi Editörü : Güven Gürkan Öztan
Yayın No : 1453
Stok Kodu : 978-605-314-480-9
Sayfa Sayısı : 224
Baskı : 1
Basım Tarihi : 2020


Hal Foster
Princeton Üniversitesi’nde Sanat ve Arkeoloji Profesörü ve birçok kitabın yazarıdır. Seattle’da doğmuş, eğitimini özel bir akademi olan Lakeside School’da görmüştür. Sınıf arkadaşlarından biri Microsoft’un kurucusu Bill Gates’tir. Daha sonra Princeton’da çalışmaya başlamış ve City University of New York’ta doktora yapmıştır. 1983’te, editörlüğünü yaptığı Anti-Aesthetic: Essays on Postmodern Culture adlı kitabıyla modern çağın sona erdiğini ve postmodern çağın başladığını ilan eder ve savunur. 1985’te yayımlanan Recodings kitabında modern sanat ve mimariye olan eleştirilerini sürdürür. 1987’de Discussions in Contemporary Culture, 1988’de Vision and Visuality, 1993’te Compulsive Beauty [Zoraki Güzellik, Çev. Şebnem Kaptan, Ayrıntı Yay., 2011]; 1996’da Return of the Real [Gerçeğin Geri Dönüşü, Çev. Esin Hoşsucu, Ayrıntı Yay., 2009], 2002’de Design and Crime [Tasarım ve Suç, Çev. Elçin Gen, İletişim Yay., 2004]; 2004’te Prosthetic Gods; Rosalind Krauss, Yve-Alain Bois ve Benjamin Buchloh’la birlikte 2005’te Art Since 1900: Modernism, Antimodernism and Postmodernism; 2006’da Mark Francis ile Pop; 2011’de The First Pop Age ve The Art-Architecture Complex [Sanat ve Mimarlık Kompleksi, Çev. Serpil Özaloğlu, İletişim Yay., 2013]; 2012’de The First Pop Age: Painting and Subjectivity in the Art of Hamilton, Lichtenstein, Warhol, Richter and Ruscha; 2015’de Bad New Days: Art, Criticism, Emergency [Yeni K.tü Günler, Çev. Ferit Burak Aydar, Koç Ü. Yay., 2017] ve 2016’da Rem Koolhaas ile Junkspace: Running Room kitaplarını yayımlamıştır. London Review of Books, the Los Angeles Times Book Review, October ve New Left Review dergilerinde yazılar yazmakta ve editörlük yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir