Yuval Noah Harari: “Tüm yaşamın ve gezegenin geleceğini şekillendirecek 3 büyük zorluk şöyle”

“Bugünlerde dünya onun kitaplarını konuşuyor. Oxford Üniversitesi’nden doktoralı İsrailli tarih profesörü Harari, ortaçağ tarihi ve askeri tarih çalışmış ve şimdi Kudüs İbrani Üniversitesi’nde ders veriyor. Sapiens: İnsan Türünün Kısa Bir Tarihi ve Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi adlı kitaplarıyla Türkiye’de de en çok satanlar listesinden inmeyen Harari ile Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu toplantısında buluştuk​.”
Afşin Yurdakul (haberturk.com 04.02.2018)

‘Gelecek​’ nasıl bir yer? ​Neye benzeyecek? İnsanlar size bunu sorunca ne diyorsunuz?
Bu bize kalmış. Kimse dünyanın 30 yılda neye benzeyeceğini bilmiyor. Bence sadece insanlığın değil, tüm yaşamın ve gezegenin geleceğini şekillendirecek 3 büyük zorluk şöyle: Ekolojik zorluklar. Özellikle iklim değişikliği ama sadece iklim değil. İkicisi nükleer silahlar gibi kitle imha silahları tehlikesi. Üçüncüsü teknolojik yıkımlar. Burada da yapay zekâ ve biyomühendislikten bahsediyoruz. Geleceğin neye benzeyeceğine dair kesin bir sonuç yok, bizim bu zorluklara nasıl reaksiyon göstereceğimize bağlı.

Yapay zekânın bugüne ve yarına etkisi konusunda ne düşünüyorsunuz? Nasıl dönüştürüyor insanı ve toplumları?
Her şeyi değiştirecek! Ekonomiyi, siyasi sistemleri, kişisel hayatları etkileyecek. İnsanlar yapay zekâya çok fazla odaklanıyor. Bilgi teknolojileri (infotech) devrimine çok odaklanıyorlar, ancak aynı anda gerçekleşen biyoteknoloji devrimini unutuyorlar. Yapay zekâ, biyoteknoloji ile birleşince çok güçlü ve yıkıcı oluyor. İnsan bedenini ve özellikle de insan beynini daha iyi anladıkça, bu yapay zekâya bizi (insanları) anlama, manipüle etme, kontrol etme yetileri kazandırıyor. Beyin bilimi ya da biyoteknoloji olmazsa; tamam yapay zekâ tişört, ayakkabı üretebilir, araç kullanabilir ama insanları anlayamaz. Fakat yapay zekâyı bioteknoloji ve özellikle beyin araştırmalarıyla birleştirirseniz, bu ona insan duygularını anlama ve manipüle etme, kontrol etme yetileri verir. O yüzden asıl devrim yapay zekâ değil, bilgi teknolojileri ve biyoteknolojinin birleşmesi!

Dünyada öyle bir hal var ki, hepimiz zamanın ruhunu anlamaya​ ve tarif etmeye tak​mış durumdayız. 4. Sanayi Devrimi’nden popülist liderlere kadar ​insanlığa ​ne oluyor anlama telaşındayız. Ama bir tarihçi olarak sizin baktığınız yerden sadece bu dar zaman dilimi değil, tüm geçmiş zaman dilimleri de görünüyor. Siz baktığınız o yerden zamanın ruhunu nasıl tarif edersiniz?
İki şey oluyor şu anda. Birincisi az önce bahsettiğimiz bilgi teknolojileri ve biyoteknolojilerin birleşmesi bu en büyük şey ve tarih ölçeğinde bile değil kozmolojik ölçekte yaşanıyor çünkü bu birleşim yaşam mühendisliği yapabilme, yaşamı dizayn edebilme gücünü getiriyor. Bu milyarlarca yıl ölçeğinde cereyan eden bir şey.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here