Notre Dame’ın Kamburu – Victor Hugo

Notre Dame’ın Kamburu (orijinal ismi: Notre Dame de Paris), Victor Hugo’nun 1831 yılında yayınlanan ve Fransa?da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan romanıdır. Romanın tamamlanması yaklaşık 6 ay sürmüştür. Okunması gereken evrenselleşmiş ve dünya klasiklerinin başyapıtlardandır. Notre Dame’ın Kamburu, Hugo’nun en parlak dönemlerinden birinde yayımlandı. 1831’de yayımlanan Notre Dame de Paris’in roman kahramanlarından biri öylesine etkili oldu ki Notre Dame’ın Kamburu adıyla tanındı. Victor Hugo, bu yapıtında bir başdiyakoz ve bir askerin kişiliğinde, kambur Quasimodo ile Çingene Esmeralda’yı yoksulluğa boğan toplumu lanetler.
Roman hem yazarın ülkesinde hem de dış ülkelerde oldukça sevilmiştir. Çoğu dillerde çevirimleri yayınlanmış ayrıca filmi de çekilmiştir.

Yazılmadan önce…
19. yy başlarında Paris şehir planlamacıları Notre Dame Katedrali’nin bakımsızlığından ötürü katedrali yıktırmak istemişlerdir. Ünlü Fransız yazar Victor Hugo, halkın ilgisini buraya çekmek ve katedralin yenilenmesini sağlamak için Notre Dame’ın Kamburu adlı romanını yazmıştır. Roman, Notre Dame Katedrali’nin yenilenmesinde büyük rol oynamıştır.

Yazıldıktan sonra…
Notre Dame De Paris Müzikali, Victor Hugo’nun romanından esinlenerek oluşturulmuştur. Müzikal; Belle, Tu Vas Me Detruire, Déchire gibi şarkılarıyla klasikleşmiş, romanla bütünleşmiştir.

Romanın kahramanları
Quasimodo Romanın başkahramanıdır. Çingenler tarafından katedrale bırakılan bu çocuğa ismini Rahip Claude Frollo vermiştir.
Esmeralda: Güzel ve genç bir çingene kız
Claude Frollo: Bekâr kalması gerekirken Esmeralda’ya aşık olan rahip
Pierre Gringore: Bir şairdir. Yolu çingene mahallesine düştüğünde Esmeralda ile tanışır.
Louis XI: Dönemin Fransa kralı
Phoebus
Jehan Frollo
Phoebus de Chateaupers
Fleur-de-Lys de Gondelaurier
Tristan l’Hermite
Jacques Charmolue
Clopin Trouillefou
Florian Barbedienne

Notre Dame’ın gerçek kamburu bulundu
(19 Ağustos. 2010 tarihli www.ntvmsnbc.com)

Edebiyat tarihinin en meşhur kamburu Quasimodo’nun gerçek bir kişiden esinlenerek yaratıldığı iddiası ortaya çıktı.
İngiliz araştırmacı Adrian Glew, dünya edebiyatının önemli ismi Victor Hugo’nun “Notre Dame’ın Kamburu/ Notre Dame de Paris” adlı eserinin baş kahramanı Quasimodo’nun, gerçek bir kişiden yola çıkarılarak yazılmış olabileceğini açıkladı.
Hugo’nun kitabı yazdığı dönemde Notre Dame Katedrali?nde çalışan İngiliz Heykeltıraş Henry Sibson’ın günlüğünde yer alan, ”Burada Monsieur Trajean isimli, lakabı Monsieur Le Bossu (Bay Kambur) olan biriyle tanıştım. Adam gerçekten kambur ve tanıdığım en sıcakkanlı, en babacan insan” satırları Quasimodo?nun başkasından esinlenerek oluşturulduğu ihtimalini kuvvetlendiriyor.
Victor Hugo’nun 1831 yılında yayınlanan ve Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan romanı Notre Dame’ın Kamburu’nun, tamamlanması yaklaşık 6 ay sürmüştü.
Ünlü Fransız yazar Victor Hugo, halkın ilgisini buraya çekmek ve katedralin yenilenmesini sağlamak için bu romanı yazmıştı. Roman, aynı zamanda Notre Dame Katedrali’nin yenilenmesinde büyük rol oynamıştı.
Hugo’nun klasiği sinemaya da birçok kez uyarlandı.

Kitabın Künyesi 1
Notre-Dame’ın Kamburu
Victor Hugo
Çevirmen : Seyhan Satar
Oda Yayınları
İstanbul, Eylül 2001
550 sayfa

Tanıtım Yazısı 1
Romantik Dönem Fransız yazarlarının en önemlisi olan Victor Hugo (1802-1885), ilk başarılarını oyunlarıyla kazanmış bir yazardır. Roman alanında ününü çoğaltan ise, XI.Louis dönemindeki yaşamı anlatan tarihsel romanı Notre-Dame’ın Kamburu’dur.
Victor Hugo, bu yapıtında bir başdiyakoz ve bir askerin kişiliğinde, kambur Quasimodo ile Çingene Esmeralda’yı yoksulluğa boğan toplumu lanetler.
Yapıtlarında bir gizem havası yaratma ustalığıyla bilinen Victor Hugo’nun sinemaya da aktarılan bu yapıtını beğeniyle okuyacaksınız.

Kitabın Künyesi 2
Notre Dame’ın Kamburu
Victor Hugo
Çevirmen : Buket Yılmaz
Antik Yayınları
Basım Tarihi : 03 – 2007
Sayfa Sayısı : 608

Tanıtım Yazısı 2
Notre Dame Kilisesi’nin kambur zangocu Quasimodo, güzel çingene kızı Esmeralda’ya âşık olmuştur. Ne var ki velinimeti rahip Claude Frollo da bu kıza karşı ilgisiz değildir. Esmeralda’nın âşık olduğu Yüzbaşı Phoebus da bu üçgene eklenince, ‘Sevmek sahip olmak mıdır yoksa fedakârlık mı?’ sorusunu akla getiren üç farklı insan ve üç farklı aşk gözler önüne serilir.

Victor Hugo’nun 15.yy Paris’ine ilişkk çok tasvire yer verdiği ‘Notre Dame’ın Kamburu’nda, olayların yanı sıra dönemin mimarisi ön plana çıkarılır ve bunun üzerinden tarihsel bir anlatım ortaya koyulur.

Kitabın Künyesi 3
Notre Dame’ın Kamburu
(Dünya Klasikleri)
Victor Hugo
+1 Kitap / Roman Dizisi
Yayın Yönetmeni : Eyüphan Erkul
Tasarım : Kayhan Erkan
Grafik Uygulama : Meryem Yardımcı
Düzeltmen : Aykut Tunç Kılıç
Çeviri : Gizem Acaruşağı
İstanbul, 2006, 2. Basım
587 sayfa

Tanıtım Yazısı 3
Romantizmin önemli temsilcilerinden Victor Hugo’nun karakterleri sadece iyi veya kötü değildir. Hiç kuşkusuz Hugo karakterleri “gerçekliği” pekiştiren bir doku ve toplum eleştirisi için temel değerlerdir.
Romanın yayımlanmasıyla Notre Dame Katedrali’ni eski ihtişamına kavuşturmak için halk seferber olmuş ve kısa süre içinde bunu gerçekleştirmiştir.
Kambur Quasimodo’yla Çingene Esmeralda’nın müthiş hikayesi…

Kitabın Künyesi 4
Notre-Dame’ın Kamburu
Victor Hugo
Çeviren: Ethem Türe
Epsilon Yayınevi / Çocuk Klasikleri Dizisi
Baskı Tarihi: 1999

Tanıtım Yazısı 4
6 Ocak 1482, tarihte önemli bir yer tutan gün bir değildi. Sabah erkenden çanların çalmasını ve Paris halkının yataklarından kalkmasını gerektiren önemli bir olay yoktu. Ne Pikardiyonlar ne de Burgonyalılar saldırmışlardı. Ne kutsal emanetlerin içinde bulunduğu sandık geçit töreniyle taşınacaktı, ne öğrenci ayaklanması olmuştu, ne de ‘En şerefli efendimiz, sevgili kralımız’ şehre gelmişlerdi, hatta kadınlı erkekli bir hırsız alayının adalet sarayı önünde törenle idam edilmesi de sözkonusu değildi. On beşinci yüzyılda sık sık görülen, tüylü ve gösterişli kıyafetler giymiş bir yabancı ülke elçisinin ani ziyareti de yoktu.
(Kitabın Girişinden)

Kitabın Künyesi 5
Notre Dame’ın Kamburu
Victor Hugo
Turkuvaz Kitap / Çizgi Roman Dizisi
Baskı Tarihi: Mart 2010
72 sayfa

Tanıtım Yazısı 5
Paris’teki ünlü Notre Dame katedralinin çan kulesinde saklanan Quasimodo’ya herkes garip bir yaratıkmış gibi davranmaktadır. Çok nazik ve iyi yürekli genç bir adamdır Quasimodo, görünümü yüzünden korkunç bir canavar gibi algılanır. Kendisine şefkat ve yakınlık gösteren Çingene kızı Esmeralda’dan hoşlanmaya başlayan Quasimodo, kız işlemediği bir suçtan ötürü ölüme mahkûm edilince, onu ne pahasına olursa olsun korumaya karar verir. Ancak kötü niyetli bazı kişilerin Esmeralda için bambaşka planları vardır.

Victor Hugo’nun ölümsüz eseri Notre Dame’ın Kamburu, 7’den 70’e çizgi roman meraklılarını için yeniden hazırlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir