Türkistan İşçi Marşı’nın yazarı Hamza Hakimzade Niyazi tüm eserlerinde toplumsal sorunlara dikkat çekiyordu.
1 Mayıs İşçi Bayramı’nda meydanlar işçilerin söylediği marşlarla renklenir. Türkistan İşçi Marşı diğer bir çok marş kadar bilinmese de en az diğerleri kadar tarihi bir öneme sahip. Marşın yazarı Hamza Hakimzade Niyazi, Özbekistan’da linç edilerek öldürülmüştü.
Hamza Hakimzade Niyazi kimdir?
1920’lerde, eski Çağatay Türkçesi’nin yerine edebî bir Özbek dilini yaratan tartışmalı Özbek dil reformlarına da katıldı. Niyazi, Özbekçe’ye ek olarak Arapça, Farsça, Rusça ve Türkçe de dahil olmak üzere birçok dil biliyordu. Eserlerinde genellikle kadın hakları, toplumsal eşitsizlik ve batıl inanç yaygınlığı gibi toplumsal sorunlar dile getirilirdi.
Niyazi 1929’da din karşıtı propaganda yaptığı gerekçesiyle Şahimerdan’da linç edilerek öldürüldü. 1926’da Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin ulusal şairi ilan edildi. Anılarını onurlandırmak için, 1967 yılında Özbekistan Komünist Partisi Merkez Komitesi, edebiyat, sanat ve mimarlık alanındaki olağanüstü başarıyı tanımak için Devlet Hamza Ödülü’nü kurdu. Adı Taşkent metrosunda bir istasyon, üç tiyatro, çeşitli okullar ve sokaklar da dahil olmak üzere Özbekistan’daki birçok kuruma verilmiştir (Kaynak Vikipedia)