Yusuf Atılgan’ın oğlu Mehmet Atılgan, babasının neler izlediğini ve neler okuduğunu anlatıyor

Seçil İpek: Neler izler neler okurdu o dönem, özellikle aklınızda kalan bir şeyler var mı?

Mehmet Atılgan: Sinemaya çok düşkün olduğu birçok yerde yazılmıştır zaten. O zamanlar adı Sinema Günleri olan İstanbul Film Festivali’ni her yıl takip ederdi. 60’lar- 70’ler ABD otör yönetmenlerini çok severdi özellikle. Sam Peckinpah, Alan Pakula, Stanley Kubrick, Coppola çok sevdiği yönetmenlerdi. John Cassavetes’i çok sevdiğini, Şubat 1989’da öldüğünde üzüldüğünü, annemle aralarında konuştuklarını hatırlıyorum.

Okudukları arasında Patrick Süskind’in Koku’sunu hatırlıyorum. Onun dışında Marquez’in Yüzyıllık Yalnızlığı’nı, Sylvia Plath’in Sırça Fanus’unu okuduğunu. Bir keresinde de Çehov’un Bozkır’ını okuduğunu ve ardından anneme, “bu nasıl bir adam böyle yıllar sonra yine okuyayım dedim yine ağladım” dediğini hatırlıyorum.

Bilge Karasu’yla çok yakınlardı. Ankara’da yaşıyordu o, babam da gider gelirdi Ankara’ya. Anayurt Oteli’ni yazdıktan sonraki bir Ankara ziyaretinde, Bilge Karasu romanı okumuş, babamı görünce de “cani” gibi bir şey söylemiş. Babam da şaşırıp “neden böyle dedin” diye sorduğunda kediyi öldürmüşsün romanda demiş. Kedileri çok severdi Bilge Karasu malum. Babam da çok severdi kedileri. Hatta köyde iki kedisi vardı birinin adı Colette, diğerininki de Kör Kadı’ymış. Anayurt Oteli’ne kedinin girişini de “romanı yazarken sürekli tepemde çatıda bir fare vardı, ben de kedi ekledim romana” diye açıklardı.

Söyleşiyi yapan Seçil İpek’in notu:
Mehmet Atılgan, Yusuf Atılgan’ın Serpil Gence ile olan evliliğinden olan tek çocuğu. Yusuf Atılgan, oğlu henüz 10 yaşındayken hayata veda etmiş olsa da bu kısa zamanda, belki de geç baba olmanın verdiği bir heyecanla, oğluna çok düşkün olduğunu, onunla çok ilgilendiğini hem çeşitli mektuplarından hem de anılarından biliyoruz. Bu yakınlığın izinden yola çıkarak yazar Yusuf Atılgan’ı hem oğlu hem okuru olarak Mehmet Atılgan’dan dinledik.
01 Haziran 2017 http://t24.com.tr

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here