Bir Delinin Güncesi – Aslı Erdoğan

Bir Delinin GüncesiRadikal gazetesinde yazdığı yazıları topladığı “Bir Delinin Güncesi”nde güncel meseleleri, akıl hastanesinden çıkmış bir kadının gözünden yakaladığı yazıları ile aslında yaşadığımız dünyanın gerçekliğini sorgulayan Aslı Erdoğan, gücü cehenneme yetebilenlerin gecesinden yazıyor; anlatılamayacak olanın yazıya dökülüşünün gümüş gecesinden.
Merkezin, tüm merkezlerin dışına kaçan, yalnızca kendi çekim alanlarında savrulan, sık sık kendi kara deliklerine düşen, ama modern çağın canilerine asla ödün vermeyen yazılarını topladığı Bir Delinin Güncesi ile Aslı Erdoğan, öteki geceye ulaşabilmek için dünyanın en güzel addedilen zamanlarını, sabahın ışığını feda edebilme yürekliliğiyle öze ulaşmanın kefaretini ödüyor.
Yeniden başlamaktan hiç usanmamak, uslanmamak yenilgiden; bir başka geceye, “öteki” geceye ulaşmak için… Gözleri kör edilse bile…

Kitap, kendisiyle aynı adı taşıyan bir öyküyle açılıyor.
Genç, güzel ve ömrünün önemli bir bölümünü akıl hastanesinde geçiren kadın, günün birinde salıverilir. ‘Tımarevi’nden bırakıldığı ilk saatlerde kendisini bir kalabalığın ortasında bulur: “Üç beş adım atmıştım ki dev bir dalgayla savruldum. Bağırışlar, çığlıklar, sövgüler sağanak halindeydi, insanlar koşuşuyor, düşüyor, yerlerde sürükleniyor, coplar inip kalkıyordu.(…) Bir süre saklandıktan sonra, bu ürkünç durumu fırsat olarak değerlendirdim. Bağırıp çağırmak, benim tımarevinde edindiğim bir alışkanlık…”

“Merkezin, tüm merkezlerin dışına kaçan, yalnızca kendi çekim alanlarında savrulan, sık sık kendi kara deliklerine düşen yazılardı bunlar. Hayatta her şeyi acemice yapan, ölçü ve stratejiden anlamayan, bir türlü “dediğim dedik (köşe yazılarına çok yakışan “kodum mu oturturum!” tavrı) olamayan, travmalarını fazlaca ele veren birinden beklendiği gibi…” Aslı Erdoğan

Bir Delinin Güncesi / Aslı Erdoğan
Everest Yayınları
Yayın Tarihi: Temmuz 2006
166 sayfa / 1. Baskı

Aslı Erdoğan’ın Hayatı
1967 yılında doğan yazar, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünü bitirdi. Türkiye’de fizik doktorası yaptı ve yurtdışında bu alanda çalıştı. 1994’te ilk kitabı yayımlandı.
1997’de Deutsche Welle’in düzenlediği yarışmada Tahta Kuşlar öyküsüyle birincilik ödülü aldı. Radikal gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. “Tahta kuşlar” adlı kitabı, dokuz dile çevrildi. “Mucizevi Mandarin” Fransa’da Actes Sud tarafından basıldı. “Kırmızı Pelerinli Kent” romanı Norveç Gyldendal Yayınları’nın Marg -omurilik- Serisi’ne seçildi. Kitabın Fransızca baskısı yine Actes Sud tarafından yapıldı. Romanın Bulgarca, Almanca, İngilizce ve Yunanca baskıları hazırlanıyor. Uluslararsı basında pek çok övgüyle adını duyuran yazar Lire Dergisince “geleceğin 50 yazarı” arasında gösterildi. “Hayatın Sessizliğinde” adlı şiirsel- düzyazı metni 2005 yılında yayınladı. Kitap, Dünya Yayınlarınca düzenlenen yılın kitabı ödülünü kazandı. “Hayatın Sessizliğinde” metninin bir bölümü Piccolo tiyatrosunda sahnelendi. Ayrıca kitaptan bölümler, dans tiyatrosuna dönüştü. Gazete yazıları ve çeşitli dergilerde çıkan öykülerinin toplandığı iki seçki; “Bir Kez Daha” ve “Bir Delinin Güncesi” adı altında 2006 yılında yayınlandı. Meet bursunu kazanarak, St.Nazere davet edildi. Yurtiçi ve yurt dışı pek çok sergide metinleri yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir