Maddenin şifresini çözen kitaplar

Albert EinsteinKuantum fiziği, 20 yüzyıla ve 21. yüzyıla damgasını vurdu. Klasik fiziğin temellerini, önermelerini, kavramlarını derinden sarstı. Fizikçiler ve bilim insanları madde ve enerji üzerine yeni teoriler, yeni kavramlar ve iddialar ile dünyayı anlamanın yeni imkanlarını buldular. Adeta modern bir roman yazarı gibi söylenmemiş, yeni bulguların peşlerine düştüler. Bu kitaplar işte bu ezeli ve sarsıcı arayışların izlerini sürüyor.

Popüler bilimin en hararetli alanlarından birisi de şüphesiz kuantum fiziğidir. Kuantum fiziği maddeye bakış açımızı o denli değiştirmiştir ki; fiziki modelden ziyade varlık hakkında metafizik bir model önerdiği için, bu disiplini kuantum metafiziği olarak adlandırmamız çok zorlama bir durum doğurmayacaktır.

Bu alanda yazılan bir çok kitap, bir kaç fiziksel bulgudan yola çıkarak, size sevgiden, evrensel güçten, tanrısal enerjiden bahsedebilir ve kitabın son sayfasında vaat edilen metafizik enerjiye hala ulaşamamış olabilirsiniz. Sizlere doğrudan bilim yazarlarının emek verilmiş kitaplarından özenli bir kuantum fiziği okuma listesi hazırladık.

Bilimin soğuk dilini popüler okuyucu için yumuşatan ve maddeye yeni bakış açımızı en güzel şekilde inşa eden kitaplar bunlar. Bunlar arasında hem kuantum fiziğine vukufiyeti hem de kelimelerle dans etmedeki başarısı ile öne çıkan John Gribbin’in 4 kitabı var. Gribbin’in kitapları listede verilen sırada okunursa, insanoğlunun maddenin şifresini çözme noktasında nasıl bir büyük meydan okuma ile karşı karşıya olduğumuzu kavrayabilirsiniz.

Bir diğer önemli kuantum yazarı Donah Zohar, “Kuantum Benlik” kitabı ile bütün gariplikleriyle kuantumunun sokaktaki insanla dolayısıyla doğrudan okuyucuyla ilişkisini en iyi açıklayan kitaplardan. Kuantumu nedir ne değildir mevzusunu doğrudan anlamak için Türkçedeki ilk okunacak kitaptır. Ancak, kuantumu anlamadan önce onun klasik ve çağdaş fizik açısından yerini daha iyi tayin etmek için Feynman’ın Fizik Yasaları Üzerine isimli kitabıyla başlamak daha akıllıca bir yol olacaktır. Bu yüzden listemizin başına onu koyduk.

Feynman bu kitabında yerçekimi yasasından yola çıkarak önce evrene Newton’un gözüyle bakmayı öğretiyor ve daha sonra tüm bakış açımızın kuantum fiziğiyle nasıl altüst olduğunu çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Kuantum teorisiyle ilgili olarak klasik Heisenberg belirsizlik teorisine bir alternatif olan sicim kuramı hakkında okumanın da mesele açısından faydalı olacağını düşündüğümüzden, bu kuramın kurucusu Biran Greene’nin bir kaç kitabını ekledik. Alternatif teoriler demişken, popüler kültüre de ilham kaynağı olan çoklu evrenleri zikretmeden geçemeyeceğiz. Bu konuda Türkçeye kazandırılan en güzel eserlerden birisi olan Çoklu Evrenler yine John Gribbin’e ait. Kuantum atomundan yola çıkarak uzayın doğasına yönelik çoklu evren teorisine dayanan bir yorumu okumak için Penrose ve Hawking’in çalışması Zamanın ve Uzayın Doğasını da öneririz.

Listemizin son kitabı ise İshak Arslan’dan. Arslan sadece kuantum fiziği açısından değil, bilimin son yüzyılda karşılaştığı tüm yeni kavşaklar açısından bilgi krizini ele alıp yeni felsefi çıkış yolları öneren, Türkçe’de konuyla ilgili yazılmış en kapsamlı kitabı Çağdaş Doğa Düşüncesi ile size önemli bir bakış açısı kazandıracaktır.

10 kitap
Çağdaş Doğa Düşüncesi
İshak Arslan / Küre Yayınları

Zamanın ve Uzayın Doğası
Stephen W. Hawking / Alfa Yayıncılık

Çoklu Evrenler
John Gribbin / Alfa Yayıncılık

Evrenin Dokusu
Brian Green / Tübitak Yayınları

Evrenin Zarafeti
Brian Greene / Tübitak Yayınları

Erwin Schrödinger ve Kuantum Devrimi
John Gribbin / Alfa Yayıncılık

Schrödinger’in Yavru Kedileri
John Gribbin / Metis Yayıncılık

Kuantum Benlik
Donah Zohar / Doruk Yayınları

Fizik Yasaları Üzerine
Richard P. Feynman / Alfa Yayıncılık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir