Matematik ‘yaramaz’dır! Akıl yürütme, mantık ve matematik; Ahmet Doğan
“Ne yazık ki, çocuklarımızı statik düşünmeye alıştırırız. Çocuk küçükken alabildiğine öğrenme, merak duygusu içindedir; ama aileden başlayan ve okulda devam eden bir eğitim sürecinde, merak duygusunu kalıba döker, düşünme yeteneklerini azaltırız. Bu nedenle öğretmen öğrencinin aklını kışkırtmalı; ama bunu yapması için kendine güvenmesi gerek. Kışkırtırsan, öğrenci araştırır, bulur, seninle tartışmaya gelir. Bundan kaçınmamak gerek. Matematiği çok insan anlatabilir; ama doğru öğretmenlik nedir derseniz, mesele burada düğümleniyor. Öğrencinin beynini olabildiğince özgürleştirecek, sınırlarını zorlayacaksın?”
“Matematik ne işe yarar?”
Bu kitabın yazarının en çok sinirlendiği soru bu. Ama matematik öğretmeni olarak en fazla karşılaştığı soru da, aynı zamanda. Peki kusur, yüzlerce formülle karşı karşıya kalıp bunalan öğrenci de mi?
Matematik bilgisinin ve yönteminin kendisine açacağı ufukları kavrayamayan öğrencilerin, ister istemez bu formüller yığınının gelecekte ne işlerine yarayacağını sorgulaması doğal değil mi? O halde bütün “mesele”, matemetiğin nasıl öğretileceği, sevdirileceği ve nasıl korkulur olmaktan çıkarılacağında…
Ahmet Doğan, bu “meseleyi”, 40 yıllık öğretmenlik yaşamı boyunca kendisine dert edenlerden. Bu kitabı üretmesinin nedeni de bu: Matematiği “öcü” olmaktan çıkarmak. Akıl yürütmenin güzelliği, estetiği, keyfi ile insanları tanıştırmak.Bu nedenle, matematik öğretimi alanındaki deneyimlerini örneklerle bezeyerek sayfalara aktardığı bu kitabının başlığında da, en sık maruz kaldığı soruya yanıt veriyor. Her iki anlamıyla da: “Matematik ‘yaramaz’dır!”
Ahmet Doğan kitabında “matematiğin ne işe yaradığını” anlatmaya çalışmıyor. Doğan’a göre matematik “yaramaz”dır! “Yaramaz”ların işidir matematik. Bu özelliği keşfedildiğinde-keşfettirildiğinde, korkulmaz olmak ne kelime, öyle bir sevilir ki bırakılamaz olur, doyulmaz olur. Hangimiz sevmeyiz “yaramazlığı”? Hem küçüklüğünde “yaramaz” olmayan çocuk, büyüyünce hiçbir işe yaramaz. “İşte bütün mesele bu
Matematiği sevdirmek ya da sevdirmemek” Başta öğretmenler ve öğrenciler olmak üzere tüm okurlarımızın ilgisini çekeceğini düşündüğümüz, “Matematik ‘Yaramaz’dır” adlı kitap, 2007 aralığında, “Bilim ve Gelecek Kitaplığı” tarafından basıldı.
Ahmet Doğan’ın yaşam öyküsü
Ahmet Doğan, 1967-68 öğretim yılında Ortaklar İlköğretmen Okulu’ndan mezun olarak 17 yaşında ilkokul öğretmeni olarak çalışmaya başlamış. 1971 yılında Isparta Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümüne girmiş; öğrenciliği sırasında ilkokul öğretmenliğine devam etmiş. Ortaöğretimde ilk görevi, İstanbul Zeytinburnu İhsan Mermerci Lisesi Matematik öğretmenliği. 1981-84 arası devlet okullarında sürdürdüğü öğretmenliği, 1984’ten sonra dershane öğretmenliği biçiminde devam etmiş; hâlâ da böyle sürüyor.
Ahmet Doğan, Bilim ve Gelecek dergisinin dostu, yazarı, zaman zaman çalışanı. Bir önemli özelliği daha var: Derginin Abone Şampiyonu.Doğan’ın çeşitli dergilerde eğitim-öğretim sorunları ve matematik üzerine çok sayıda makalesi yayınlandı; ders kitapları da yazdı.