Moldova oturum izni için nasıl bir yol izlemeniz gerekmektedir?

MOLDOVA OTURUM İZNİ İÇİN NASIL BİR YOL İZLEMENİZ GEREKMEKTEDİR

  Moldova’ya gelmek isteyen yabancıların geçici yada kalıcı olarak bir oturum izni almaları gerekmektedir. Geçici ikamet hakkı almak için kişilere bazı şartlar sunulmuştur. Göçmen olarak gelebilirsin. Bu şart daha çok Moldova’da kayıtlı olarak bulunan yabancı yatırımcılar ve yöneticiler için verilmektedir. Buna ek olarak çalışmak isteyen kişilere, aile birleşiminden faydalanan kişilere, din ve insani yardım yapacak olan kişilere de verilmektedir. Ayrıca rahatsızlığı bulunan ve uzun süreli olarak tedavi olacak kişiler de bu haklardan yararlanabilirler. Kişiler vatandaşlık hakkından yararlanmak istiyorlar ise öncelikle daimi ikamet izni kazanmalıdırlar.

  Geçici ikamet hakkını 5 yıla kadar alabilirsiniz. Eğer kanun ile öngörülmüş bir durum var ise başka sürelerde de almanız mümkündür. Yabancılar için genellikle uygun görülen ikamet süreleri ilk etap için bir yıldır. İsterseniz bu süreyi yıllık olarak yenileyebilirsiniz. Daha önce almış olduğunuz ikamet süresinin bitmesine yakın yani 30 gün içerisinde geçici ikamet izninizi alabilir ya da reddedilme cevabı tarafınıza ulaşır.

  Geçici olarak ikamet hakkına sahip olanlar belirli şartları karşılayabildiği taktirde daimi ikamet izni almaya hak kazanırlar. Moldova vatandaşı ile evli iseniz en az 3 yıl kadar burada yaşamış olmanız gerekmektedir. Bu koşulu karşıladığınız taktirde Moldova vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirsiniz. Kişilerin Moldova’da normal şartlar altında geçici ikamet belgeleri ile 5 yıl kadar yaşamış olmaları gerekmektedir. Ayrıca bunlara ek olarak resmi devletin dilini yeterli miktarda konuşanlar, yaşadığı mülkiyet üzerine olan kişiler de vatandaşlık için başvurabilir.

  Moldova’ya giriş yaptıysanız vatandaşlık hakkına sahip olmak için şartların devamlılığı önemlidir. Moldova topraklarına girişinizi engelleyecek herhangi bir kötü durum ile karşı karşıya kalmamanız gerekmektedir. Aksi taktirde başvurunun geri çevrilebilir. Kişilerin sicil kayıtlarında son 3 yıl içerisinde bir suç bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca evlilik süreleri ile ilgili de ekstra bir şart aranmaktadır. Bu şart ise en az 3 yıl boyunca evli kalmanızdır.

  Çalışma izni ile alınacak geçici ikamet izinleri kişilere İçişleri Bakanlığı tarafından verilir. Karar verilmesi de yine Bakanlığa ait bir durumdur. Almış olduğunuz geçici izinleri de çalışma amacına göre seçmeniz gerekir. Mesela göçmen işçiler, ayrılmış işçiler, mevsimlik ve sınırda çalışan işçiler olarak gruplara ayrılarak başvurular da buna göre alınır.

  Moldova’ya gittiğiniz zaman insanların mutsuz olduğunu ya da gülmelerine izin verilmediğini düşünebilirsiniz. Çünkü insanlar birbirini çok fazla umursamıyor ve birbirlerine dahi bakmıyorlar. Nerede yaşamak istediğinize karar vermek için http://gezilecek.org/ kendinize en uygun yeri araştırarak seçebilirsiniz. Ayrıca burada yaşayan gençlerin çoğu ilerleyen dönemleri için kendilerini yurtdışında görmek istemektedir.

   Geçmiş zamanlarda vatandaşlık hakkına sahip olmuş kişiler istek üzerine yada yapılacak bir davet yardımı ile bu haklarını yeniden kazanabilirler. Kişilerin geri kabulü için halkın sağlığını ve ahlaki değerlerini olumsuz yönde etkileyecek davranışlarda bulunmamış olması gerekmektedir. Eğer yapmış olduğunuz davranışlardan dolayı vatandaşlıktan yoksun bırakıldıysanız bu şartlar altında vatandaşlığı geri kazanmanız da mümkün olmayacaktır.

 

1 YORUM

  1. “Çünkü insanlar birbirini çok fazla umursamıyor ve birbirlerine dahi bakmıyorlar.”
    Cok yanlis birim yorum. 2 yildir burada yasiyorum ve boyle bir sey ne gordum ne duydum. Gayet sicak kanli insanlar. Mutsuz olmalarinin sebebi tamamen ekonimik sebeler. Ayni sebepleri ulkemizde de gorebilirsiniz.

    ” Ayrıca burada yaşayan gençlerin çoğu ilerleyen dönemleri için kendilerini yurtdışında görmek istemektedir.”
    Ayni durum ulkemizde de mevcut. Yetenegi olan herkes yurtdisina yerlesiyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here