Sigmund Freud’un Misyonu (Kişiliği ve Etkisi Üstüne Bir Çözümleme) – Erich Fromm

Erich Fromm, bu kısa ama etkili metninde hem Sigmund Freud’un kişiliğini hem de kurucusu olduğu psikanaliz akımını eleştirel bir süzgeçten geçiriyor. Kişiliğini çözümlerken, onu kendi silahıyla vuruyor: Freud’u çarpıcı bir psikanalitik değerlendirmeye tabi tutuyor. Psikanaliz akımının düşünsel uğraklarını ele alırken ise başlangıçta radikal görüşlerle beslenen bir “düşünce hareketi”nin nasıl tutucu bir anlayışa saplanıp kaldığını gözler önüne seriyor. Ruhbilimde çığır açan “ruhçözümleme”nin başardıklarının yanında başaramadıklarının da altını çiziyor.

Sigmund Freud’un Misyonu – Kişiliği ve Etkisi Üstüne Bir Çözümleme, Freud’u putlaştırıp göklere çıkartan ya da yerin dibine sokan diğer kitaplardan “nesnel duruşu”yla ayrılıyor. “Kuramcı Freud” ile “İnsan Freud” arasındaki dikiş izlerini yaratıcı bir şekilde birleştirerek, onun yanlış yorumlanmış birçok eylem ve inancına açıklık getiriyor. Bugünden bakıldığında, düşünce dünyasında Freud’un payına düşecek olan “misyonu” nasıl algılamamız gerektiğine dair ipuçlarını veriyor.
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Künyesi
Sigmund Freud’un Misyonu
Özgün Adı: Sigmund Freud’s Mission
(Kişiliği ve Etkisi Üstüne Bir Çözümleme)
Orjinal isim: Sigmund Freud’s Mission
Erich Fromm
Yayıma Hazırlayan : Emek Akman
Çeviri : Salih Ak
Ayraç Yayınevi / Psikoloji Kitapları Dizisi
Ankara, 2009, 1. Basım
120 sayfa

2 yorum

  1. freud, herşeyi cinsellik ve saldırganlık gibi basit iki güdü ile açıklayamaya çalışan boş bir adam. oysa bu ikisi ve bunlara benzer dürtülerin hepsi beynin en alt katmanları yani en ilkel bölümleri olan hippotalamus tarafından gerçekleştirir. ama insan ve diğer memeli beyinlerinde neo-kortex ile prefrontal lob, bu ilkel dürtüleri baskılayabilir. insanda neo korteks ile prefrontal lobun gelişmişlik düzeyi çoğu zaman rasyonaliteyi ön plana çıkararak ilkel güdüleri baskılayıp imha eder. bu nedenle bu eski tez, nevrozların arkasında bastırılmış şeyler arama tarzında basit fikirler, günümüz psikiyatri bilimi için pek geçerli görünmemekte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir