Dünya Tarihi – William H. McNeill

William H. McNeill?in 1967?deki ilk baskısından sonra tarihin akışını 1999?a dek getirdiği baskısından, yapıtı 2. baskısından Türkçeye kazandıran Alâeddin Şenel tarafından yeniden çevrildi; 15. baskıda ise Türkçesi gözden geçirildi.

Dünya Tarihi, öğrenciler ve akademisyenler kadar genel okuyuculara da seslenmektedir.

Yapıt, insanlığın ekonomik, toplumsal, düşünsel evriminde uygar toplumlar kadar yerleşik çiftçi ve göçebe çoban toplulukların, Batı kadar Batı dışındaki kültürlerin katkılarını da vurgulamaktadır.

Dünyanın belli başlı coğrafyalarında tarihin dönüm noktası oluşturan kilometre taşlarında üretim teknolojilerinin yanı sıra savaş teknolojilerinin etkilerini, uygarlıklararası etkileşimle dünya çapında kurulan ve bozulan dengeleri, hegemonyaları ve barbar topluluklar ile uygar toplumların kapışmalarını izlemektedir.

Dünya tarihini -okunabilir kalınlıkta- tek bir cilde sığdırmasıyla ün kazanan bu yapıt, üç kronoloji tablosu, kırk bir haritası, insanın kültürel gelişmesini sanat yapıtlarında izleme olanağı veren yetmiş beş fotoğrafıyla, farklı kuramlara dayanan inanılmaz zenginlikte ve çeşitlilikte kaynak yapıtlar listeleriyle gerçek bir genel kültür hazinesidir. McNeill?in, tarih anlayışlarını ve kendi tarihi anlayışında oluşan değişikliği anlatan, bu Türkçe çeviriye alınan 1994 tarihli ?Dünya Tarihinin Değişen Biçimi? yazısı ile Alâeddin Şenel?in kitaptan derlediği ?Kronoloji? ekleri yapıtın kaynak ve başvuru niteliğini artırmaktadır.

Kitabın Künyesi
Dünya Tarihi
William H. McNeill
Çevirmen : Alâeddin Şenel
Yayın Tarihi: Eylül 2013
Eylül 2013
872 sayfa

William H. McNeill
1917’de doğdu. Tüm kariyerini Chicago Üniversitesi’nde tamamlamış, uzun yıllar Tarih Bölümü’nün başkanlığını yapmıştır. 1971-1981 yılları arasında, Journal of Modern History’nin editörlüğünü yürütmüştür. Halen aynı üniversitede emeritus (emekli) profesör olarak hizmet vermektedir. McNeill, 1963’te yayımlanan The Rise of the West adlı yapıtıyla “Amerikan Ulusal Kitap Ödülü”nü kazanmıştır. Kendisine (1999’da) insanlık kültürüne (tarihine?) katkılarından dolayı Erasmus ödülü verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir