Atlarını dörtnala koşturan askerler Kolomb’a Fransa sınırında yetişmeyi başarırlar. Askerlerin komutanı, İspanya kraliçesi Isabella’nın istediği parayı vereceğini söyler. Bunun üzerine Kolomb, Fransız kralının desteğini almaktan vazgeçer ve kraliçenin kararını değiştirmesinden memnun bir şekilde geri döner.
1492 yılının 3 Ağustos günü tüm hazırlıklarını tamamlayan üç karavel Barra di Saltes limanından rüzgâra yelken açar. Diğer iki gemiden daha güçlü fakat daha az süratli olan Amiral gemisinin adı Santa Maria’dır. İlk adı “La Galleya” iken, Kolomb’un emrine verilince bu ad değiştirilir.
Santa Maria’nın uzunluğu 30 metreden biraz fazla, genişliği ise 9 metreydi.
İkinci geminin adı Pinta’dır. Armatör Pinto’dan alıyordu adını.
Uzunluğu 22 metre, genişliği 7 metre olan geminin kaptanı Martin Alonsa Pinson’dur.
Asıl adı “Santa Clara” olan üçüncü gemiye denizciler “Nina” diyorlardı.
Bunun nedeni geminin Nino di Palos ailesinin malı olmaşıdır. Kaptanlık görevini VincenteYanez Pinzon’un yaptığı Nina’nın uzunluğu 20 metre, genişliği ise 7 metredir. Her üç gemide toplam 87 denizci görev yapmaktadır.
Karavellerin direklerine de bir göz atalım:
Maestra adı verilen direğin boyu geminin uzunluğundan biraz fazlaydı.
Maestra’nın yarı büyüklüğündeki direğin adı Trinket idi. Denizciler, üçüncü direğe ise Mezzana diyorlardı. Rüzgâra dayanıklı olmaları için yelkenleri dört köşeli olan gemilerin altları da istiridyeler yapışmasın diye ziftle kaplanmıştı. İspanya bayrağı üç gemide de asılıdır. Ama Santa Maria’da, Kolomb’un, mavi fon üzerine altın yaldızlı bir çapanın yer aldığı özel bayrağı da göze çarpar!
Ve Kristof Kolomb, “Allah adına” diyerek başladığı günlüğüne şunları yazar: “1492 Ağustosu’nun 3’ünde Barra di Saltes’den ayrılıyor ve bütün hızımızla güneye iniyoruz.” 7 Ağustos günü Pinta’nın dümeni arızalanır ve Büyük Kanarya Adası’na doğru yönelir. Diğer iki gemi Gomes Adası’na doğru yol alır. Hava durgun olup, rüzgâr istenildiği kadar güçlü esmemektedir. Tatsızlık yaratır bu durum. Üstelik bir de, Tenerif Yanardağı’ndan lavlar püskürmektedir. Denizciler bunu uğursuzluk sayarlar!..
Santa Maria ve Nina, 12 Ağustos günü Gomes limanına demir atarlar.
Pinta’nın yerine yola devam edecek başka bir gemi aranır ama bulunamaz.
Pinta’nın arızalanan dümeninin onarılması beklenirken 25 Ağustos’ta, Büyük Kanarya Adası’nda, Nina’nın da omurgası elden geçer. 2 Eylül
günü üç karavel, Gomera Adası’ndaki San Sebastian limanında bir araya gelir. Tüm eksikler giderilir. Bundan sonrası nereye vardığı bilinmeyen
“Karanlık Deniz”e doğru yapılacak yolculuktur. Kolomb, 6 Eylül’de Santa Maria’nın güvertesinden Pinta ve Nina’ya seslenir: “Rota batıya, güneye ve kuzeye gitmek yok!..”
San Sebastian limanında toplanan insanlar üç karavelin ufukta kayboluşunu birbirlerine korkunç öyküler anlatarak izlerler. Oysa Kolomb, Eylül’ün 14’ünde gözlemlerini günlüğüne şöyle aktarır: “Hava Endülüs’teki ilkbahar gibi. Tek eksiğimiz bülbül sesi.”
18 Eylül’de Yosun Denizi korkutur sömürgecileri…
25 Eylül günü korku daha da büyür ve ilk isyan boy gösterir. Panik içindeki adamlarını yatıştırmayı başaran Kolomb, isyancıları cezalandırır.
5 Ekim yüzlerin güldüğü gündür. Kuşlar görünür gökyüzünün maviliğinde!..
11 Ekim’de iyice artar umutlar. Suda taze bitki parçaları, ağaç dalları görünür. Hatta bir dalın üstünde çiçekler bile vardır. Evet, kara yakında, çok yakındadır!
Kolomb, karayı ilk görene 5.000 Maravedis vereceğini söyleyince 11 Ekim’i, 12 Ekim’e bağlayan gece, uzun süren yolculuk boyunca yorgun düşen denizciler uyumamak için direnirler. Saat O2’de Pinta’nın direğinden duyulan ses sevince boğar herkesi:
“Kara… Kara…” Geminin kaptanı yolculuğun sonunu top atışıyla kutlar.
Hızını kesen Pinta, geride kalan Santa Maria’nın öne geçmesini bekler,
ne de olsa içinde Kristof Kolomb vardır!
12 Ekim günü, öğleden önce Kristof Kolomb’un toprağa adımını atmasıyla işkence, sömürü, kan ve kölelikten oluşan yapının temeli atılmış olur. İlk harcında elbette yalan vardır!…
Beyaz adamın tarih kitapları Pinta’nın direğinde “Kara… Kara…” diye bağıranın “Trianalı Rodrigez” olduğunu yazar. Oysa karayı ilk gören “Chris” adındaki bir kara tenlidir!