Antik Mısır Edebiyatı – E. A. Wallis Budge

E. A. Wallis Budge ?Antik Mısır Edebiyatı?nda, Firavunların egemenliği altındaki Eski Mısır?da yürütülen yazınsal faaliyetlerin izini sürüyor. Aynı zamanda, Mısır?a ait kompozisyonların örneklerinden oluşan bir seçkiyi de barındıran elimizdeki kapsamlı inceleme, Mısır edebiyatını oluşturan temel ilkeleri, rahat okunabilen bir dil ve üslupla anlatıyor. Mezarlardan, papirüslerden, stellerden ve diğer yapılardan alınan din, mitoloji ve ahlak konulu bu metinler, Mısır edebiyatının en önemli dallarını yansıtıyor. Çalışma ayrıca, Eski Mısır insanının gündelik hayatı ile düşünce ve ruh dünyasına dair okuyuculara fikir vermeleriyle de ilgi çekeceğe benziyor.
“Dünya edebiyatının başlangıcı Antik Yunan sanılır; çünkü henüz Sümer tabletlerinin keşfedilmediği, hiyerogliflerin çözülmediği XIX. Yüzyılda Batı uygarlığına öncekilerden ayrı bir temel uydurma kampanyası başlatılmıştı.

Mezopotamya’da ve Nil vadisinde yapılan araştırmalar edebiyatın ilk metinlerinin beş bin yıl öncesinde yaratıldığını ortaya çıkardı. Piramitler gibi şaşırtıcı bir edebiyat da üretmiş olan eski Mısırlıların, bildiğimiz dinsel metinlerin de ilk kaynaklarını içerdiği görülmeye başlandı.

Yaşamının büyük bölümünü Mısır, Mezopotamya ve Sudan’da bu yapıtları inceleyerek, çözümleyerek geçirmiş olan E.A. Wallis Budge’nin bu kaynaklardan oluşturduğu antoloji ve değerlendirme kitabı Eski Mısır Edebiyatı’nı Türkiye okurlarına sunmaktan mutluyuz.

Günümüz Fantastik edebiyatının da bolca yararlandığı imgeler ve simgeler dünyasıyla gizemli Mısır Edebiyatı metinlerini yalnız tarihçilerin değil; aynı zamanda yeni yerler keşfetmek isteyen şair ve yazarların, ressamların da zevkle okuyacaklarına inanıyoruz.” Tanıtım yazısı

ANTİK MISIR EDEBİYATI
E. A. Wallis Budge, Çeviren: Selin Albayrak,
İlya Yayınları, inceleme, 318 sayfa

Doğubilimci Sir E.A. Wallis Budge, konusunda büyük bir otorite olarak kabul edilen çok değerli bir araştırmacıdır. 1894-1924 yılları arasında Londra´daki British Museum´un Mısır ve Asur bölümlerini yönetmiş, son derece önemli Mısır metinlerinin çevirilerini yapmış ve onları büyük bir titizlikle yorumlamıştır. Arkeolojik kazılar yürütmek için Mezopotamya, Mısır ve Sudan´a birçok geziler yapmış ve başarılarından dolayı 1920 yılında “Sir” ünvanı ile ödüllendirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir