Didik Didik Freud’un 10. bölümünde Serol Teber ve Şenol Ayla, Freud ile, İngiliz yazar Arthur Conan Doyle’un meşhur roman kahramanı Sherlock Holmes ve Edgar Allen Poe’nun kitaplarında karşımıza çıkan dedektif Mösyö Dupin arasındaki benzerlikleri ele alıyorlar.
- Acımasızca yapılan eleştirilere, hakaretlere, küçümseyici karikatürlere gülüp geçer Orhan Veli. O yazmak ve yaşamayı beraber götürmenin derdindedir.
- Sömürgecilik ve kölelik karşıtlığının simgesi olarak nam salan Crowther’ın karanlıktan aydınlığa uzanan yaşamının dönüm noktalarını romanlaştıran Bándélé, Afrika tarihinin bir kesitine yoğunlaşıyor.
- Erol Toy’un romanlarının bir ucu Şeyh Bedrettin’de hatta Hitit’lerde diğer ucu 1990’lardadır.
- Melih Cevdet Anday: Ona bir kitap vereceğim / Rahatını kaçırmak için…
- Oscar Wilde: Sanatta da politikada olduğu gibi bütün devrimlerin tek kökeni vardır; insan adına daha soylu bir yaşam biçimine, daha özgür ifade yöntemi ve imkânına duyulan arzu.
- Babasının hapse girmesinin ardından çalışmak zorunda kalan Dickens, fabrikada işçi sınıfıyla tanıştı ve onların hayatlarına yakından tanıklık etti.
- Günümüz dünya edebiyatını derinden etkileyen Antik Yunan edebiyatının en önemli temsilcilerinden biri olan Sophokles’in “Aias”ı
- TOLSTOY’UN ÖNERDİĞİ TÜM KİTAPLAR
- Shakespeare’den Masalsı Atmosfere Sahip Bir Romans: Cymbeline
- Toplumsal Eşitsizliğin Akıl Çağı’ndaki Eleştirisi: Köleler Adası
- Antik Yunan Şiirine Genel Bir Bakış: Bütün Zafer Şarkıları
- İngiliz The Guardian gazetesi açıkladı: ‘Türkiye’de geçen en iyi 10 kitap’
- Baskıcı Bir Rejime Karşı Devrim Mücadelesi: Demir Ökçe
- “Bu dünya bizim yok etmeyelim” diyoruz ya hep. İşte orada yanıldığımız bir durum var. Bu dünya, üzerinde yaşayan tüm canlı cansız varlıkların.
- Karel Çapek, Semenderlerle Savaş romanında içinde bulunduğumuz dünyada savaşları, adaletsizlikleri daha birçok sorunu tartışan ve bugünü de sorgulayan bir romanla karşı karşıya bırakır bizi.
- Sahteliklerin ve sahtecilerin, vaaz pazarlamacıları ve meraklılarının etrafımızı sardığı, katillere öykünenlerin, tiranların ve kendine tapanların dünyasında Cioran’ın karamsarlığına, neşesine, mizahına ve eleştirisine ihtiyaç var.
- Roma’nın krizlerle, savaşlarla ve ihtiyaçlarıyla mücadele etmek için bürokrasiden azade olarak yarattığı bir memurluktu diktatörlük, Roma içerisinde 400 yılda geldiği hal ise eli kolu bağlı bir tek adamlıktı.
- Polonya’nın ünlü düşünürlerinden Leszek Kolakowski’nin kaleminden çıkan felsefi masallar kitabı Lailonia Krallığı’ndan Büyüklere ve Küçüklere 13 Masal
- Kitap, ana izleği bisiklet olmakla beraber çevre sorunlarından savaşların yarattığı acılara, tarihî anekdotlardan teknolojik gelişmelere uzanan zengin bir içeriğe sahip.
- Biyolojiden felsefeye modern dünyada mutluluk
- Yolculuk esnasında felsefe yolcularımız sırasıyla Protagoras, Hipatia, Epikür, Sokrates ve Platon’u ziyaret ederler.
- James Baldwin: İçinden geldiğimiz ve bir gün geri döneceğimiz o ürkünç karanlıktaki tek küçük fenerdir yaşam.
- Tüketimin hızlandırılması ve kışkırtılmasıyla “kullan-at” tipi ürünler yaygınlaştırılarak insanın tüketim karşısında duyarsızlaşması ve eylemsizleşmesi sağlanıyor.
- Bir distopyaya sıkışan yaşamlar
- Yaşam ve başkaları karşısında tökezleyen, sürüklenen ve savrulan kişilerin hikâyelerini anlatan Richard Yates, hayal kurmaktan vazgeçmese de hayal kırıklıklarının gerçekleşmesini engelleyemeyen karakterlerle buluşturuyor bizi Yalnızlığın On Bir Hâli’nde.
- Marilynne Robinson, her şeyin geçici olduğu bir dünyada kurmaya çalıştığımız günlük düzene ve sıradan şeylerle ilişkimizde gizli tutuculuğa koca bir çelme takıyor.
- Tüm görkemiyle Roma İmparatorluğu
- Direniş kavramına ilişkin literatür gün geçtikçe artıyor. Biraz geçmişe gidip direniş tarihine bakarsak; Antigone’un eril güce başkaldırmasından, Don Kişot’un yaşadığı dünyaya kafa tutmasına kadar birçok anlatının bugüne geldiğini görürüz.
- Bulgaristan’ın çağdaş yazarlarından Yordanka Beleva sahip olma ve kayıp odağında ilerleyen öykülerle Bulgar yaşamına ait kodları görmemizi sağlarken en çok da kadınların zorlu hikâyesini ele alıyor.
- Tristan Bernard, hem özgürken hem de tutukluyken var oluş sıkıntısı çeken, işlediği cinayeti mantıksal bir düzleme oturtmaya uğraşan huzursuz bir adam portresi çiziyor Bir Katilin Günlüğü’nde.
- Başkasının felaketine susan ‘kötülüğün sıradanlığı’
- Aydınlanma çağı için felsefi keşif
- KALINTILAR ÜSTÜNDE/ Nejdet Evren
- YEKTA KOPAN “Kayıp duygusuyla bir hesaplaşma yaşamamı sağladı” – Söyleşi: Elif Şahin Hamidi
- Kant, Eleştirel Felsefe ve Tarihsellik
- Elias Canetti: Bir despot kendi içindeki kötü niyetinin her zaman farkındadır ve bu yüzden kötü niyetli değilmiş gibi davranmak zorundadır.
- Tanrı’nın Bilgisinde Alternatif Yokmuş – Rüya Topçu
- Dünya Edebiyatının Unutulmaz 25 Roman Kahramanı
- Kanlı Düğün – Federico Garcia Lorca (Radyo Tiyatrosu)
- Herakleitos ve Nietzsche Arasında: Dağlar, Tepeler, İzbeler – Hamza Celâleddin