Körduman – Kemal Tahir
Kemal Tahir, köy romanlarının ilki Sağırdere (1955) ve onun devamı olan Körduman’da (1957) Çorum?un Yamören köyünden Kamil?in serüvenini merkez alarak köylünün sorunlarını, etik değerlerini, köyün ekonomik yapısını, tarih içindeki bağlarından koparmadan sergilemiştir.
İkinci Dünya Savaşı başlamak üzeredir. Anadolu köylerinde traktör sesinin duyulmasına az bir zaman kalmıştır. Tüm dünyayla beraber Anadolu’da değişimlere gebedir. Bu koşullarda Sağırdere ve Körduman, Kemal Tahir’in Anadolu insanının gerçeğini, yaşam anlayışını, kültür yapısını, tarih içindeki yeriyle saptamaya çalıştığı tam anlamıyla gerçekçi romanlar olarak sayılabilir.
“Kemal Tahir, 1938 yılında Nazım Hikmet?le beraber Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesi?nde “Askeri İsyana Teşvik” suçlamasıyla yargılandı ve 15 yıl hapse mahkum oldu. Çankırı, Malatya, Çorum, Nevşehir ve Kırşehir cezaevlerinde yattı. 12 yıl sonra 1950?de genel afla özgürlüğüne kavuştu. Cezaevi yaşamının ardından İstanbul’a döndükten sonra yayınlanan ilk kitapları; Göl İnsanları, Sağırdere (1955) ve Körduman (1957), Orta Anadolu köy yaşamına bakıştaki keskin gözlemciliği, nesnel gercekçiliği ve ifade gücü ile olağan dışı bir yazarın ilk ürünleri olarak görülebilir. ” Halit Refiğ – Sinema Yönetmeni / Yazar
Kemal Tahir, yapıtlarıyla her zaman incelenmeyi hakeden özgün yerini korumaya devam ediyor.
Kitabın Künyesi
Körduman
Kemal Tahir
İthaki Yayınları
Basım Tarihi : 06 – 2009
Sayfa Sayısı : 482