Mozart’ı Anlamak, Alp Nadi

“Alp Nadi, Mozart’ı Anlamak’ta, klasik müziğin en popüler isminin hayatındaki gerçekleri akıcı bir anlatımla ele alıyor. Yazar duru bir Mozart portresi sunuyor bize.
Mozart’ın hiç oyuncağı olmadığını biliyor muydunuz? Sokakta arkadaşlarıyla oyun oynamadı çünkü hiç arkadaşı da yoktu. Bir çocuk şaşkınlığıyla, tüm bunların arasında sadece müziğiyle ilgilendi. İmparatorlar ve papalarla yapılan kır gezilerini hiç sevmediğini öğreniyoruz, koşamadığı için. Bu yüzden açtı isyan bayrağını ve ilk ‘özgür’ müzisyeni oldu Avrupa’nın. Müziği imparatorların ya da soyluların tekelinde olmadı! Mozart karşımıza kahraman olarak Figaro’yu çıkardı. Kralın hizmetçisini! Sıradan biri… Çünkü çanlar birkaç yıl sonra Fransız Devrimi’yle birlikte sıradan insanlar için çalacaktı ama ilk onun notalarında hayat buldu Avrupa’da yaşanacak olan büyük değişim!
Duru ve sade bir anlatımla duyumsadığı Mozart’ı, yine duru bir anlatımla sunuyor bize Alp Nadi. Tıpkı Mozart’ın yaşadığı gibi. Tıpkı Mozart’ın istediği gibi. Belki de oldukça öz olarak hazırlanan bu esere yapılacak ilk eleştiride bu yönde olabilir. Ama çok yönlü bir sanatçıyı bu kadar kısa anlatabilmek de yazarın becerisinden ileri gelen bir durumdan başka bir şey değildir. Yazar, bu durumu kendisi şu şekilde ifade etmiştir kitap için yazdığı önsözde; “Bu kitap insanlığa bir şeyler anlatmaya çalışan çok ama çok özel bir çocuğun melodilerinin mümkün olduğunca az ve en özel kelimelerle anlatma gayretinin bir ürünüdür.” Sessizliğinize özel bir anlam katmak çabasıyla oluşturulan bir kitap, Mozart’ı Anlamak.
Özellikle ailesine, yazdığı mektuplardan yapılan alıntılar Mozart’ın kişiliğine ve sanatına dair önemli ipuçları sunmaktadır okuyucuya. Babasına yazmış olduğu bir mektupta şunu söylemektedir: “Eğer az kişinin geleceğini daha evvel tahmin edebilseydim, salonu dolu görebilmek mutluluğuna erişebilmek için, büyük bir memnuniyetle konseri bedava yapardım ve bu hoşuma giderdi. Bana seksen kişi için kurulmuş bir sofrada, üç kişinin yemek yemesinden daha hüzün verici bir şey olamaz.”
Kitabın içinde yer alan her başlıkta sözcüklerin arasından notalar sızıyor ve Mozart’a biraz daha yakınlaşıyoruz. Ve biliyoruz ki artık, kırık sütunlu mezarın başındaki melek, ‘Requem’i düşünerek sorguluyor Tanrı’nın adaletini Viyana’da!
12 bölümden oluşan kitabın her bölüm başlığı Mozart’ın eserlerinden birinin öyküsüne yer verilmiştir. Keyifli bir Mozart yolculuğu için kitapla birlikte, bu eserleri içeren bir CD’de okura hediye olarak hazırlanmış.”
Engin Berk’in 02/05/2008 tarihinde Radikal Gazetesi’nin Kitap Eki’nde çıkan yazısı
Alp Nadi, Yeni İnsan Yayınevi, 2008, 59 sayfa.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir