Romalılardan Günümüze Kalan 10 Şey

Romalılar kendi dönemlerinin en ileri teknolojisine sahipti. İmparatorluk çöktükten sonra birçok Roma icadı ve yeniliği yok olup gitti ve yüzyıllar boyunca yeniden bulunamadı.

1 Deniz fenerleri
Romalılar birçok limanın girişine fenerler inşa etti. Deniz fenerlerini ilk olarak Mısırlılar ve Yunanlar kullanmıştı; Britanya’ya deniz fenerini Romalılar götürdü (bunlardan birinin kalıntılarını Dover’da görebilirsiniz).

2 Vinçler
Devasa çarkların içinde yürüyen köleler tarafından çalıştırılan çok büyük vinçler inşaat işlerinde kullanılırdı.

3 Cam üfleme tekniği
Bu teknik camın seri üretimini sağladı; yani cam eşya satın almak için zengin olmanıza gerek kalmamıştı.

4 Su tesisatı
Romalılar suyu dağıtmak üzere sukemerlerini ve kurşun su borularını icat etti. Bir gölün suyunu çekmek üzere bilinen en uzun tüneli (5,6 km) inşa ettiler.

5 Beton
Roma betonunun sağlamlığı ve hafifliği büyük kubbeler, kemerler ve sukemerleri yapılmasına olanak verdi; yoksa bu tür yapılar taşla inşa edilemezdi. (Harca at kılı karıştırmanın betonun çekip büzülme olasılığını azalttığını, kan eklemenin de betonu dona karşı daha dirençli kıldığını da biliyorlardı.)

6 Ulaşım
Roma yolları, imparatorluk sona erdikten bin yıl sonrasına kadar kullanılmaya devam etti. En parlak dönemlerinde, toplam uzunlukları 85.000 km’yi bulmuştu. Aralarda kurulmuş menziller sayesinde, bir haberci sürekli at değiştirerek 24 saatte yaklaşık 800 km yol alabiliyordu.

7 Merkezi ısıtma
Romalılar kamusal hamamları ve zengin insanların villalarını ısıtmak için, zekice yapılmış bir yeraltından ısıtma sistemi kullanıyorlardı; buna hypocauston deniyordu.

8 Tarım
Romalılar tarafından icat edilmiş hasat kaldırma makineleri 19. yüzyıla kadar aşılamadı.

9 Matematik
Muhtemelen Mezopotamya’da icat edilmiş abacus (hesap makinesi) ilk taşınabilir hesap makinesiydi. Romalılar bu buluşu İngiltere’ye de götürmüştü.

10 Mimarlık
Roma kemeri kusursuzdu ve yapılardaki etkileyici büyük kubbeleri de onlar icat etmişti (Pantheon’daki gibi).

(Kaynak: Carolyn Howitt, Antik Dünya’daki Bilinmesi Gereken 500 Şey, İş Kültür Yayınları, 2009)
Hazırlayan: oggito.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir