Yayıncılık dünyası hala Sabahattin Ali-Kürk Mantolu Madonna konusuna, satış rakamları üzerinden şaşırmaya devam ediyor. Elbette sevindirici şaşkınlıklar bunlar. Çünkü Kürk Mantolu Madonna hala çok satanlar listesinde. Hatta İçimizdeki Şeytan da yeni baskılar yapmaya başladı.
Benzer bir durum Can Yayınları tarafından yayınlanan bütün George Orwell kitapları için de geçerli. 1984 ve Hayvan Çiftliği elbette açık ara önde gidiyor ama diğer Orwell kitapları da oldukça iyi satıyor.
Marquez, Camus, Kafka, Steinbeck ve başka isimler de var bu listeye eklenebilecek. Peki nedir bu liste? Aslında yeniden keşfedilen klasikler diyebiliriz. Ya da yeni zamanların okuru tarafından, yeni baskılar, özenli çeviriler ve iyi yayıncılık adımlarıyla yeniden çok okunur hale gelen yazarlar. Bu isimlerin çoğu özellikle 1950 ve sonrasında zaten çok okunuyordu. Yeniden keşfedilmeleri için, yeni baskılar ve yeni yayıncılık anlayışlarının dinamikleri gerekiyormuş demek ki.
Bu konuda düşünülecek-yazılacak çok şey var. Ama işin o kısmını yayıncılar düşünsün.
Geçtiğimiz yıl, bu listeye bir isim daha katıldı: Stefan Zweig. Hem Can Yayınları, hem de İş Bankası Kültür Yayınları tarafından gerçekten özel baskılarla, iyi çevirilerle ve okurun rahatlıkla ulaşabileceği baskı sayılarıyla raflara çıkıyor Zweig kitapları. Çok sevindirici. Gerçekten de her dönemde yeniden keşfedilmeyi bekleyen bir yazardır Zweig. Çok severim.
Geçen gün, bu listeye başka hangi isimlerin eklenebileceğini düşündüm. Açıkçası aklımda birkaç isim vardı: Jack London, Heinrich Böll, Thomas Mann, Herman Hesse…
Nabız yoklamak için twitter’da sordum soruyu. Öncelikle birçok okurun konuya hakim olduğunu görerek sevindim. Teliften düşmüş eserlerin bu listede daha rahatlıkla yer bulabileceği bilgisinden girip, kapak tasarımlarının etkisine kadar uzandı cevaplar. Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.
Şimdi de o isimleri Fil Uçuşu’nda paylaşayım. Belli mi olur, belki de yayıncıların dikkatini çeker.
Jose Saramago
Jack London
Herman Hesse
Kurt Vonnegut
Virginia Woolf
Aldous Huxley
Vladimir Nabokov
Milan Kundera
Scott Fitzgerald
Cengiz Aytmatov
Ernest Hemingway
Elias Canetti
Ray Bradbury
Edgar Allan Poe
Mario Vargas Llosa
Halil Cibran
Fernando Pessoa
Bu kadarla sınırlı değil. Arada atladığım isimler varsa paylaşanlardan özür dilerim. Bu listedeki isimlerin çoğu zaten yayınlanmakta dilimizde. Bazılarının ciddi bir ilgi gördüğünü de biliyorum. Ama twitter paylaşımlarının işaret ettiği nokta, o ilginin daha da artması umudu. Bu isimlerin kitaplarını çok satanlar listelerinde görmek. Kimilerine fazla kırılgan gelebilir bu istek ama ben değerli buluyorum.
İlgimi çeken birkaç nokta:
En çok Saramago’nun adı anıldı.
Birçok kişi distopyalara ihtiyacımız olduğunu söyledi.
Okurlar çeviriye ve kapak tasarımına önem veriyor.
Fiyat ve kitabın ince olmasının çok satan listesine girmesinde önemli olduğunu düşünenler var.
…ve konunun bir de Türk yazarlar cephesi var.
Orada da çok isim anıldı.
Ben 8 Mart’a yaklaşırken noktayı çok sevdiğim bir isimle koymak istiyorum.
Sevgi Soysal, seni daha çok okumak boynumuzun borcu olsun…
Yekta Kopan
http://filucusu.blogspot.com.tr 3 Mart 2017