Çocuklara Doğadan Dersler – Süha Sertabiboğlu
Çocuk kitabı deyince hepimizin aklına hep iyi kalpli dedeler, melek insanlar, yardımsever polislerle dolu ve çocuklara hep, iyilik edenin iyilik bulacağı, kötülerin daima cezasını göreceği, bunun dışında bir şeyi dert etmenin gereksiz olacağı bir dünya sunan sade suya tirit hoşluklar gelir. Oysa bunlar çocukları kandırmaktan, onları hayatın kazığını yemeye hazır, saf mahluklar haline getirmekten başka bir şey değil. Bunların amacı, çocuğun doğasında var olan isyan duygusunu körletmek, onları insanlık dışı bir düzenin uyumlu bireyleri, sürünün itaatkar koyunları haline getirmek olsa gerek.
Defne Ağacı ve Orman Kardeşliği?ndeyse, ?onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine? türünden kandırmacalar, iyi kalpli dedeler, melek polisler falan yok. Kötü fabrikatörler, doğayı kirleten kötüler var ve bunlar kendiliğinden değil ancak orman canlılarının elbirliğiyle ve ses çıkararak, savaşarak alt edilebiliyor. Evet, bir şeyleri değiştirebilmek için sesini çıkarmak gerektiğini gösteriyor çocuklara. Başkalarını hiçe sayanlara haddini bildirmek gerektiğini, ?İyiliğin? bir İşe yaramayacağını, üst otoritelerden medet umulamayacağını ve ?iyilik? yapanın değil, ancak mücadele edenin kazanabileceğini öğretiyor; ama mücadelenin hiç kolay olmadığını hatırlatıyor. Doğayı kirleten, diğer canlıları hiçe insanın hayvanlar, bitkiler, rüzgar, yani tüm doğanın hışmına uğrayacağını haber veriyor, doğayı hafife almayın diyor… Militan yayıncı militanlığını yapmış yine.
Ama bütün bunları okuyup da, Defne Ağacı ve Orman Kardeşliği?nin ders veren, çatık kaşlı bir kitap olduğunu sanmayın. Tam tersine, ritmik anlatımıyla çok sevimli bir kitap ve bunu sevmeyecek, severek okumayacak, hele Buket Topakoğlu Gencer?in nahif resimlerini beğenmeyecek çocuk düşünemiyorum.
Belki de bu kitap, çocukların doğaya hükmetmek yerine doğayla uyumlu yaşama bilinci kazanmasında bir başlangıç niteliği taşıyabilir. Sadece bunun umuduyla dokunmaya değer. Yalnızca çocukların değil, toplumda doğa kanunlarını egemen kılmaya, doğaya ise egemen olmaya kalkan yetişkinlerin de bu kitaptan alacağı dersler olduğu muhakkak.
Süha Sertabiboğlu
30 Ekim 2012 tarihli SoL Gazetesi Kitap Eki
Kitabın Künyesi
Defne Ağacı ve Orman Kardeşliği
Ömer Faruk
Resimleyen: Buket Topakoğlu Gencer
Yapı Kredi Yayınları / DOĞAN KARDEŞ
Haziran 2012
52 sayfa
Tanıtım Yazısı
Söz dinlemeyen büyükler her yerde var! Söz dinlemedikleri gibi çevrelerine zarar da veriyorlar… Onlardan korunmak için yüksek karlı dağların ardına sığınan hayvanları ve ağaçları bile rahatsız ediyorlar. Havayı, suyu kirletiyorlar.
Ömer Faruk’un çocuklar için yazdığı Defne Ağacı ve Orman Kardeşliği çevre kirliliğinin yarattığı sonuçları ve onlara itiraz eden hayvanların ve ağaçların heyecanlı maceralarını anlatıyor…
Bu macerayı Buket Topakoğlu Gencer resimledi.
Ormandaki hayvanlar mutlu, huzurlu hayatlarını sürdürmektedir. Buna tertemiz havanın, suyun, toprağın, yemyeşil yapraklı ağaçların ve bitkilerin katkısı büyüktür.
Ne var ki, hayvanların mutluluk ve huzuru uzun sürmez. Ormanın hemen berisindeki dağın ötesinde insanlar gün boyunca bacasından kara ve zehirli duman yayan bir fabrika kurmuştur. Fabrika bütün gün çalışır, pis dumanı ormana ulaşır ve oradaki havayı kirletir. Havanın kirliliğinden hapşıran, burunları tıkanan ve gözleri yaşaran zavallı tavşan, sincap, maymun, kartal, tilki ve kertenkele bu duruma bir çare bulmak zorundadır. Çünkü ormandan başka kaçıp sığınabilecekleri bir yuvaları yoktur.
Kim bu kötü havayı solumak, kirli suyu içmek ister? Kim ister yemyeşil ormanın griye dönmesini? Nedir bu insanların vurdumduymazlığı böyle? Neyse ki, çaresiz kalan hayvanların sorunlarını açabilecekleri yaşlı ve bilge defne ağacı vardır. Acaba defne ağacının önderliğinde hep birlikte kirliliğe bir çözüm bulabilecekler midir?
Ömer Faruk’un bu ilk öykü kitabı sevimli karakterleri, sade dili, canlı imgeleriyle çocukların okumaktan büyük bir keyif alacağı özelliklere sahip. Daha da önemlisi, çevre kirliliği temasını bu kadar sade, yalın ama güçlü biçimde işliyor olması. Küresel bir sorun olarak herkesin kendini karşısında çaresiz hissettiği çevre kirliliği acil bir sorun olarak önümüzde duruyor. Peki bizde bu sorunu adamakıllı ele alacak kararlılık ve cesaret var mı?
Ömer Faruk’un keyifli öyküsü, küçüklere çevreye duyarlılığın kararlılık ve cesaret gerektirdiğini anlatma konusunda sağlam bir yerde duruyor. Defne Ağacı önümüzde duran en önemli küresel sorun karşısında birlikte düşünmenin ve çözüm üretmenin önemini vurguluyor ve küçüklere, bir sorun karşısında birlik olarak harekete geçildiği takdirde mutlaka bir kazanım elde edileceğini gösteriyor. Elbette, kitabın Buket Topakoğlu Gencer tarafından hazırlanan müthiş sevimli görsellerinin katkılarını unutmamak gerek. Bu harika işbirliğinin sonucu: Küçükler için son derece keyifli bir okuma deneyimi.
-Ferma Lekesizalın-