Denizler’den Terzi Fikri’ye Türkiye – Tuncay Çelen

Geçmişi zihinlerimize kendi istedikleri gibi kazımak, değerlerimizi hafızalarımızdan silip atmak isteyenler, onca uğraşlarına rağmen, insanların kalbinden Baba İshak’ları, Şeyh Bedreddin’leri, Pir Sultan’ları söküp atamadılar.

Tuncay Çelen, Deniz Gezmiş’le ve o dönemin diğer gençlik önderleriyle yakın arkadaşlıklar kuran, onlarla aynı safta mücadele ederek hem yakın tarihin tanığı, hem de ona yön vermeye çalışanlardan biri… Çelen, arkadaşlarını darağaçlarıyla, katliamlarla susturmaya çalışanlara inat, bizi 60’lı, 70’li yıllara götürerek, tüm gerçekleri gözler önüne seriyor, o dönemi yaşayanları geçmişle buluştururken, kimilerine onların bile bilmediği çarpıcı olayları anlatıyor. Ama daha da önemlisi, Tuncay Çelen, uğruna canlar verilen mücadeleleri unutmaları, yüzeysel ve klişe tarih bilgileriyle yetinmeleri istenen yeni kuşaklara çok değerli bir bilgi hazinesi sunuyor. O günlerin gençlik heyecanını hiç yitirmeden, ama üzerine bugünlerin deneyimini, bilgeliğini ekleyerek…

Deniz’lerden Terzi Fikri’ye Türkiye; 68 kuşağının önderlerine kurulan hain tuzakları, Kahramanmaraş’ta, Malatya’da, Çorum’da tezgâhlanan kanlı katliamları ve Fatsa’da sahnelenen kirli oyunları, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarından Terzi Fikri’ye uzanan mücadelenin ekseni etrafında incelerken, 12 Mart ile 12 Eylül’e uzanan yolun üzerindeki sisi sonsuza dek kaldırıyor. Böylece ortaya; zafer ve hüznün, devrimin ve karşıdevrimin unutulmaz bir panoraması çıkıyor.
(Tanıtım Bülteninden)

Kitabın Künyesi
Denizler’den Terzi Fikri’ye Türkiye
Tuncay Çelen
İmge Kitabevi Yayınları / Tarih Dizisi
Mizanpaj:Yalçın Ateş
Grafiker:Aslı Sezer
Genel Yayın Yönetmeni:Şebnem Çiler Tabakçı
Editör:Can Gazalcı, Turgut Türksoy
Dizgi:Yalçın Ateş
Ankara, Mayıs 2011, 1. Basım
702 sayfa

Tuncay Çelen Hakkında Bilgi
19 Haziran 1949 tarihinde Ankara Kalecik’te doğdu. Elazığ nüfusuna kayıtlı. 1960’ta Ankara İhsan Sungu İlkokulu’nu, 1963’te Mimar Kemal Ortaokulu’nu, 1966’da Ankara Atatürk Lisesini bitirdi. 1967’de ODTÜ Makine Mühendisliğine kaydını yaptırdı. ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü üyeliği ve yöneticiliğinde bulundu. 6 Ocak 1969’da ABD elçisi Komer’in makam otosunun yakılması olayına karıştığı gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklandı. Aynı yıl Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu DEV-GENÇ Merkez Yürütme Kurulu’na seçildi. Komer olayı nedeniyle ODTÜ’den uzaklaştırıldı. AÜ Fen Fakültesi’ne kaydoldu. ODTÜ’de yaşanan çatışmalar sırasında 5 Mart 1971 yılında tutuklanarak cezaevine konuldu. Dev-Genç davasından yargılanarak 9 yıl ceza aldı. 1974 yılında afla cezaevinden çıktı. Tarım işçilerinin sendikal örgütlenmelerinde çalıştı. Sırasıyla Çapa-İş, Disk, Devrimci Toprak-İş, Devrimci Tarım İşçileri Sendikalarında yöneticilik va başkanlık yaptı. 68’liler Derneği kurucu üyesi. Ömer Gürcan ile birlikte “Hesaplaşma-68 Gençliği ve Katledilişi” adlı kitabı 2006 mart ayında yayınlandı. Halen işçi emeklisi, Süvari dergisinin Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir