Deniz Gezmiş, 28 Şubat 1947`de Ankara`nın Ayaş ilçesinde doğdu. Dedeleri İkizdere, Rize ilçesine bağlı Cimil köyündendir, kökleri Konya`dan bir vesile ile göç etmek zorunda kalmış Oğuzlara dayanır.
Yusuf Aslan, 1947 yılında Yozgat`ın daha önce Çekerek`e sonradan Aydıncık ilçesine bağlanan Kuşsaray köyünde doğmuştur. Bu köy Çerkez köyüdür.
Hüseyin İnan, 1949 yılında Sivas`ın Gürün ilçesi`nin Bozüyük köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta okul öğrenimini Sarız`da tamamladıktan sonra Kayseri`ye giderek lise eğitimini burada tamamladı.
Bu üç genç insanın mahkemeleri 16 Temmuz 1971 günü Altındağ Veteriner Okulu binası`nda Tuğgeneral Ali Elverdi başkanlığında Baki Tuğ savcılığında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 no`lu Mahkemesi`nde başladı ve 9 Ekim 1971 günü bitti. Deniz ve arkadaşları 16 Temmuz 1971`de başlayan THKO-1 Davası`nda TCK`nin 146. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle, 9 Ekim 1971`de 146/1 idam cezasına çarptırıldı.
İdam cezaları o zamanlar senato tarafından onaylanmak zorundaydı. İsmet İnönü “siyasi suçlar idamla cezalandırılmamalıdır” diyerek Bülent Ecevit ile birlikte red oyu kullanır. AP genel başkanı Süleyman Demirel ise infazdan yana oy kullanır. Olaydan 15 yıl sonra, Süleyman Demirel bir gazeteciye verdiği demeçte idamlar için: Soğuk savaşın talihsiz olaylarından biri yorumu yapar. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ise idamları onaylayarak özür dilemeyi reddeder…
(Arka Kapak)
Kitabın Künyesi
İdam Görüşmeleri – Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan
(TBMM Tutanakları)
Zerdan Öz
Yayına Hazırlayan: Zerdan Öz
Kapak:Muhammet Çiçek
Alter Yayıncılık / Tarih Dizisi
Ankara, 2010, 2. Basım
560 sayfa