“Ve Dicle Vakitli Gecelerde Yazılanlar” alt başlıkla yazılar merakımızı biraz daha artmaktadır. Kitabın kapağına ben gidip görmesem de yazılanlar, bize St Petersburg’un beyaz gecelerini, maviliklerini, hüzün ve sevgileri yanında taşın mimariye kattığı ahengi okudukça yüreğinin enginliğinde hissediyor insan…
Kitabın içeriğinin paylaşılması elbette önemli… Bu kitabı dört bölüm yaparak, hem kitabın okumasına, hem de haz veren yazılarla başlanılmasına katkı sunmuş. Fotoğraflarla bezenmiş anlamlı bir çalışma…
Birinci kısım mekânlar; Bu bölümde dünya gezileri St. Petersburg, Finlandiya gezilerine yer verirken doğduğu ve yaşadığı, ilişkisi olan şehirleri ilçeleri unutmamış. Tokat’ı, Çüngüş’ü Ergani’yi ve sair yerleri yazmayı ihmal etmemiş. Tarih ve doğal güzelliklere özlem duyan yazarın bu kitabıyla bize bir hazine bıraktığı inancındayım.
İkinci kısım sergi ve toplantılar; İnsan ilişkileri, sosyal yaşamı, farklı coğrafya, farklı sesler ve renklerle buluşmak, onları tanırken bizimle paylaşmayı ihmal etmemiş. “Her dil tarihin arşividir” derken ve “her dilin bir insan” ve “zıman pergala jiyana mirovane” (dil insanın yaşam döngüsü) olduğunun vurgusunu anımsatıyor bize.
Üçüncü kısmını insanlara ayırmış: Anıların yürek sızlattığı, kederin gözlere bulut düşürdüğü zamandır. Her sonsuzluğa uğurlanan insan kültürümüzün bir parçasını beraberinde götürmektedir. Onun için onlar beyaz atlarına binmeden biz onlardan bir şeyler alıp bizden sonra gelecek nesillere bırakalım. Sonsuzluğa uğurlananların anısı daima yüreğimizde derin bir izini hissedelim ki bizden sonrakiler de his edebilsin.
Dördüncü kısmı da okuduğu eleştirisini yaptığı kitaplarla ilgili yazıları paylaşmış. Burada paylaşmamın gereğine inandığım 277 sayfadaki benim kitabım olan “Efsaneler ve Gerçekler” ile ilgili yaptığı “Beje çiyaye reş, ceylanı nasıl yem ettin kurda” başlıkla ilginç ve haz aldığım yazısına yer vermesi beni fazlasıyla mutlu etti. Birileri sen söylemeden seni düşünüyor ve sana değer veriyorsa bu samimiyet, iyi niyet ve insanlığın erdemidir. Aynı zamanda yazar dayanışması ve ahde vefadır.
Bir yazara yakışanı yapıp imzalayıp bana gönderme nezaketinde bulunması ayrıca “zamanla her şey değişir, dostluğumuzun baki kalması ” dilek ve selamlaması işte bahse konu olan içtenlikli söylemleri, sanatçının ciddiyetidir.
Müslüm Üzülmez’i tanımama gelince; onu tanıdıktan sonra şiir, anı ve araştırma konusu yaptığı yazılarını zevkle okudum. Bilgi paylaşımı, kitap dayanışması, yeni yazarları tanımam konusundaki samimiyetiyle hayatımda önemli iz bırakan bir kişilik. Ne zaman İstanbul’a gitsem ilk aradığım saygı duyduğum, değer verdiğim biri… Hoşgörülü, anlayışlı her çalışmasında beni bilgilendirdiği gibi benim ufkuma huzme düşürmektedir.
Müslüm Üzülmez’i Türkiye’deki okurlar arasında tanınan, bilinen, bir yazar. Anı, gezi araştırma ve inceleme çalışmaları, mizah ve mesleki kitapların sayısını bilmek değil onlardan birisini bulup okumak fazlasıyla önemli… “Her gezi birçok şey öğretir” sözüne anıların insan hayatındaki önemine dikkat çekerek geçmişteki seyyahların yaptıkları önemli çalışmalar olduğu tarihe ışık tuttuğu gerçeğini bizlerle paylaşmaktadır. Bakınız düşünür Henry Miller “Kişi bir yere gitmek için değil yeni şeyler görmek için yola çıkar.”
Yaşamımızı renklendiren geziler, hayatımızın dönüm noktalarını etkileyici özellikleri vardır. Anıların ise edebi ve tarihsel bilgiler içerdiğinden paylaşmak, başlı başına bir yetenek ve okuyucu için zevktir. Her gezi bir keşif, her keşif yeni bilgiler edinmektir.
Kitabını zevkle okumayı sürdürüyorum. Bir başucu kitabı niteliğinde… Kitabı olgunlaştıran yüreğinde mayalanmış şiirsel bir tatla yorumlamaktadır. Tarih ve sanatın ustaca iç içe geçirilmiş gezi, anı ve eleştirel bakışını sacın üçayağını oluşturmaktadır. Özenli bir dille ortaya koyduğu kitap bize öğreteceği çok şeyi olduğu okudukça görüyorum.
Anılar, geziler farklı milliyetlerin halkların toplumların yaşam biçiminin tarihe mal edilmesi büyük önem taşımaktadır. Her yazı insanın zamanı, emeği, düşüncesi ve yüreğinden bir parçadır. Müslüm Üzülmez’de yazılara büyük önem verdiği, toplum yararlı olma çabasında olduğu bir gerçek… Kitabını zor, çetin günlerinde eşine ve çocuklarına sevgi ve yardımını esirgemeyen Hatice Üzülmez’in aziz hatırasına ithaf etmektedir. Biz de hatıralara ve anılara büyük saygı duymaktayız. Daha nice başarılı çalışmalara sevgiyle…
Misbah HİCRİ
misbahhicri@hotmail.com
Künyesi:
Müslüm Üzülmez,
St. Petersburg İzlenimleri Ve Dicle Vakitli Gecelerde Yazılanlar,
Asmaaltı Yayınevi,
Ekim 2017-İstanbul,
340 sayfa.