Feridun Oral takipçileri çocuk edebiyatının en sade, en güzel yardımlaşma ve paylaşma hikâyelerinden biri olan Kırmızı Elma’yı hatırlayacaktır. Sevimli tavşanın bir kış günü yiyecek aramaya çıkmasıyla başlar hikâye. Karla kaplı ormanda bulabildiği tek yiyecek, ulaşamadığı bir daldaki kırmızı elmadır. Arkadaşları küçük kır faresi, tombul tilki ve ayının yardımına ihtiyacı vardır. Hikâyenin sonunda elmaya ancak birbirlerinin sırtına çıkarak erişebilirler. Dayanışmayla elde ettiklerini paylaşmak elbette meyvenin kendisinden çok daha tatlı olur.
Oral, Bu Kış Kimse Üşümeyecek isimli yeni kitabıyla ise çocuklara bir sürpriz yaparak yayımlandığı yıl International Board on Books (IBBY) tarafından “Yılın En İyi Resimli Çocuk Kitabı” seçilen ve birçok dile çevrilen Kırmızı Elma’daki eski dostları yepyeni bir macerada tekrar buluşturuyor. Çünkü yine içlerinden birinin boyundan büyük bir sorunu var ve hava yine soğuk mu soğuk… Karlı bir kış sabahı üşüyerek uyanan küçük kır faresi yakacak toplamak için yuvasından çıkıyor. Kırılmış dallar, kozalaklar ne bulursa toplayıp üst üste yığdığında bir sorunla karşılaşıyor: “Yükü öylesine ağırdı ki, tek başına çekmesi imkânsızdı.”
Çocuklara yardımlaşma ve paylaşmayı öğretmenin zorlu bir süreç olduğu aileler ve eğitmenler tarafından sık sık dile getirilir. Bunlar ne doğuştan getirilen özellikler ne de dışardan zorlama ve telkinlerle öğretilebilen duygulardır. Çocuklar daha çok sosyalleşme aşamasında; arkadaşlık, işbirliği gibi süreçler içerisinde yaşayarak edinebiliyor bu duygu ve davranışları. Tam da bu noktada hikâyemiz devreye giriyor. Tüm bu bahsettiğim süreçler birbiriyle paralel olarak gelişiyor, paylaşma da bunların doğal bir sonucu olarak sunuluyor Feridun Oral’ın dünyasında. Karakterleri zorlamadan, buna mecbur hissettirmeden… Tabii ki küçük fare de arkadaşlarının yardımına başvuruyor. Tavşanın, tombul tilkinin ve ayının kapısını çalıyor tek tek.
Ayı hiç kimseyi yemiyor!
Bu Kış Kimse Üşümeyecek’in hikâyesi, ötekine olan önyargısızlığı barındırdığı için ayrı bir önem taşıyor. Küçük kır faresi ya da tavşanın tombul tilkiyi yardıma çağırdığı aşamada biz yetişkinler olabileceklerden korksak da olaylar hiç de beklediğimiz gibi gelişmiyor. Tavşan ile tilki düşman değiller ve ayı hepsini birden yemeye çalışmıyor. Sanırım buna şaşıran da sadece biz yetişkinler oluyoruz. Onlarsa dostça kır faresinin sorununa çözüm bulmaya çalışıyor, birlikte mücadele ediyorlar.
Söz konusu olan Feridun Oral ise hikâyenin bir de resimlerle ayrıca yazıldığını görürüz. Bu kitapta da durum değişmiyor. Pastel tonlarda resmedilmiş ormandaki kar fırtınasını içindeymişcesine hissediyoruz üstelik. Karakterlerle birlikte fırtınanın dinmesini beklerken size küçük kır faresinin sorununa bulunan çözümü elbette söylemeyeceğiz.
Kitabın Künyesi
Bu Kış Kimse Üşümeyecek
Feridun Oral
Yapı Kredi Yayınları / YKY Doğan Kardeş / Resimli Öykü Kitabı (3-8 Yaş)
Türkçe
28 s. — Kuşe– Ciltsiz — 24 x 30 cm
İstanbul, 2015
ISBN : 9789750834042
Editör : Hazel Bilgen
Küçük kır faresi ısınmak istiyor!
Soğuk bir kış sabahı üşüyerek uyanan küçük kır faresi, yakacak çalı çırpı bulmak için yola koyulur. Ama karlarla kaplı uçsuz bucaksız ormanda beklenmedik bir şey olur. Bakalım küçük kır faresi ısınmanın bir yolunu bulabilecek mi?
Tavşan dev yığını görünce gözlerine inanamadı.
“Bu yükü çekmeye gücüm yetmez!” dedi.
“Güçlerimizi birleştirirsek çekebiliriz” dedi küçük fare.
Feridun Oral’ın yazıp resimlediği sıcacık bir hikâye.
(Tanıtım Bülteninden)