“Bu toprakta on binlerce yıldan beri yaşayıp gelenlerin öyküsünü anlatacağım size. Bu toprağı ekip biçen, elleriyle yoğuran, yapan ve yaratan insanların öyküsünü…
Ne İdik ne olduk? Dört ayaklı maymunlar gibi yürürken on binlerce yılın ardını nasıl dolanıp geldik? Anadolu toprağında nasıl gezindik? Nasıl avlandık? Nasıl barındık?
Demem şu: Anadolu toprağı ile, toprakla nasıl sarmaş dolaş yasadık? İnsan oluş sürecimizde bizi yönlendiren bu topraktır. “Sık sık silahlı yığınlar geldi, kılıçlarıyla doğudan batıya, batıdan doğuya topraklarımızı ele geçirdi. Bütün yengilerine karşın hepsi de bu toprakta eriyip gitti. “Bir biz kaldık dünden bugüne. Biz halktık, yenenlerin içinde de yenilenlerin içinde de vardık. Biz halktık, her iki tarafta da ayni kaderi yasadık…” (Arka kapaktan alıntıdır.)Mehmet Türkkan’ın “Neydik Ne Olduk” adlı kitabı Kaynak Yayınları tarafından 1997 yılında basıldı.
Mehmet Türkkan’ın Yaşam Öyküsü
Eğitimci, yazar. 1941 yılında Ürgüp İlçesi?nde doğdu. Yükseköğrenimini Yüksek Öğretmen Okulu , Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü?nde tamamladı. Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü?nde Kamu Yönetimi Uzmanlığı öğrenimi gördü. Bandırma, Yozgat ve Artvin liselerinde, Necatibey Eğitim Enstitüsü’nde öğretmenlik yaptı. Bir süre Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve yerleştirme Merkezi test Hazırlama Bölümü Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu (1977-1978). Gazi Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü, Öğretmen Okulları Genel Müdür Yardımcılığı ve MEB danışmanlığı yaptı. 1980?de devlet hizmetinden ayrıldı. Cumhuriyet gazetesinin çıkardığı Sınava Doğru dergisinin yönetiminde görev aldı. ‘Bir Çocuk Oyunu’ adlı öyküsü ile 1975 Antalya şenliği Öykü Yarışması’nda Mansiyon, Neyidik Ne Olduk adlı kitabıyla Kültür Bakanlığı 1979 Çocuk Yılı Roman Ödülü?nü kazandı. Bir çok kez basılan ‘Güneşin Katli’ adlı romanı oyunlaştırılarak, uzun süre sahnelendi.
Başlıca yapıtları: Bu Oyun Oynanmalı (1976), Sıkıyönetimde Grev (1976), Altın Bilezik (1979), Sözel yetenek (1982), ÖSS Birinci Aşama (1982).