Dağ ? Murathan Mungan

2007 boyunca edebiyatın farklı türlerinde kitaplar yazan Murathan Mungan, yılı şiir kitabı ‘Dağ’ ile kapatıyor.

Murathan Mungan ‘Dağ’ adını verdiği şiir kitabını okurla buluşturdu. Kitabın kapağında; içerideki bütün şiirlerin başlıkları yazılı. 2005-2007 arasında seçilmiş belli bağlam ve akraba izlekler çevresinde yazılan şiirlerden oluşan ‘Dağ’ için Mungan, “Hayatın bana, benim de kendime yaptığım sürprizlerden biri bu. Hesap etmediklerimizin hayatımızı ziyaret etmesinin zevki, keyfi bir başka oluyor. Yaşam başka bir yerinden tazelenip yenileniyor sanki. Umarım, dilerim size bir dağ havası taşır benim ‘Dağ’ım” diyor.

Dağ, Murathan Mungan’ın 2005 ile 2007 arasında seçilmiş bir bağlam ve akraba izlekler çevresinde yazdığı 72 adet şiirden oluşuyor. Mungan’ın bir önceki şiir kitabı Eteğimdeki Taşlar bundan üç yıl önce Aralık 2004’te yayımlanmıştı. Dağ’ın kapak düzeni, bir önceki şiir kitabında olduğu gibi gene Hakkı Mısırlıoğlu imzasını taşıyor. 2007 yılı boyunca sırayla oyun, sinema yazıları, seçki-tasarım ve öykü türlerinde Kâğıt Taş Kumaş, Kullanılmış Biletler, Büyümenin Türkçe Tarihi, Yedi Kapılı Kırk Oda adlı kitapları yayımlanan Murathan Mungan böylelikle yılı bir şiir kitabıyla kapatmış oluyor.
Mungan için 2007’nin en üretken yazarı desek, yanlış bir şey söylemiş olmayız. Yıl boyunca ‘Kağıt Taş Kumaş’, ‘Kullanılmış Biletler’, ‘Büyümenin Türkçe Tarihi’, ‘Yedi Kapılı Kırk Oda’ ve son olarak ‘Dağ’ı yayımlayan yazar, 2007 yılını beş kitapla kapatıyor.

Dağ?ı Mungan?dan dinleyelim:
“Kısa bir yaz tatili yaptım. Bu sırada şiir geldi. Neredeyse kendi geldi. Kendiliğinden geldi. Arka arkaya her gün birkaç şiir yazdığım günlerin hummasına kapıldım. Kendimi tutamıyordum. Ben dursam, elim yazıyordu. Şiire başka bir âlemin kapısından geçilerek girildiğini önceki deneyimlerimden biliyorum elbet. En azından benim şiirle ilişkim, böyle bir ilişkidir. Birdenbire o kapıdan geçmiştim. Her şeyi askıya alıp kendimi şiire, onun diline, sihrine, âlemine bıraktım. Dağ tutmasına yakalandım. Kitabın adı Dağ. İçimin dağ zamanıydı. Dağ tuttu mu, çıkacaksın. Böyle giderse, yeni yılın ilk günlerinde sizi kendi dağımda bu şiirlerle karşılayabilirim.”

Kitabın, 77’nci sayfasında ‘İnşaa’ isimli bir şiir var: “Her ruh kendine dağ tabiatta harita olan insanda inşaa kazdıkça çıktıkça anladıkça.”.

Ne diyor şair? İnsan ruhunun derinliklerinden ve karanlıklarından söz ediyor. O ruhun yüksekliğinin ya da alçaklığının insandan insana değiştiğini söylüyor. Sorguladıkça insanın zenginleştiğini ve arttığını ifade ediyor. Ama her şeyin ötesinde, ne olursa olsun, insanın hayatı boyunca hep kendi kendine olacağını vurguluyor; yalnızlık yani…

DAĞ
İçindekiler
Bir Tas
Et, Somut Rüya
Sırça Köşk
Yolyazı
Duvardaki El
Sebebin
Katılmış
Nefes Gibi
Elmas, tıraş
Günah Hakkı
Söz
Azık
Aktarmalı
Kapalı Ağrı
Kavuşma
Dağ Sıraları 1
Dağ Sıraları 2
Dağ Sıraları 3
Dağ Sıraları 4
Araf
Yusuf Has Hacip’e Demek İsterim ki,
Dağ Fırtınası
Çağır, an
Ne Kimse
Dağ Yükü
Doğu DağıMetal Dağ
Bakıştığı
Musa’nın Ayakları
Af
Ağaç
İnşaa
Göze
Az Çok
Yankı
Mizaç
Döner mi
Emanet
Sonradan Seçilmiş
Cahiliye
Nice Müslüman?
Ararat
Dağ ve Dağ
Çıkmadan
Bugün de Böyle Olsun
Yansı
Mesele
Çırıl
Terazi
Kanatlar
Dem ve Zaman
Cümle Kapısı
Bedr
Asal
Rıh ve Gazel
Temellük
Kandil
Sekme
Suyu
Göz Göze
Maden
Önlük
Üst Araması
Telve
Dağ Görgüsü
Kanat Pahası
Tabiat
Otlar
Ufuk Çizgisi
Dağdağa
Kavşak
Eteklerinde Çiy Taneleri

Okuma Parçası;
Cümle Kapısı
Cümle kapısından geçtim, cenderesi
ödendi her hecenin, bıraktım
iki yakasını bacaklarımın arasında
tuttuğum ırmağı
içimde aktı
içinden geçtim, helal büyü…

Kitabın Künyesi
Dağ
Yazar: Murathan Mungan
Yayınevi: Metis Yayınları
Basım Tarihi: 2007-11
Sayfa Sayısı: 176

Bir yorum

  1. Mungan’ın özgün yapıtlarından biri olsa gerek..Çağımızın, değerini bilmemiz gereken yazarlarımızdan..öyle değil mi?:) EKHO

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir