“Faşizm, sakin bir gökyüzünde birdenbire kopan bir sağanak gibi gelmez”
Poulantzas, Faşizm ve Diktatörlük’te III. Enternasyonal?in özellikle faşizm karşısında düştüğü saf ekonomizmi eleştirir. Poulantzas’ın dikkat çektiği nokta iktidar, kapitalist devlet tarzının aldığı biçimler, bu biçimler altında şekillenen rejimler, bu rejimler içindeki devlet personeli (bürokrasi) ve elitlerin egemen sınıflarla kurdukları ilişkilerin çok katmanlı doğasıdır. Onun için faşizm “kapitalist devletin özel bir rejim biçimi’dir ve Poulantzas daha önce bu kadar kapsamlı ele alınmamış bir eksen üzerindeki tartışmasıyla faşizmin temel karakteristiklerini ortaya koymaya çalışır.

Faşizm ve Diktatörlük bu çabanın, bu çok katmanlı çözümleme çabasının Alman ve İtalyan tipi faşizm örnekleri üzerinden ele alınmasıdır. Poulantzas tarihsel süreç içerisinde Alman ve İtalyan faşizmlerinin birleştikleri ve ayrıldıkları noktalara dikkat çeker ve bu benzerlik
ve farklılıkların tarihsel doğasına ilgi gösterir. Devlet bürokrasisi içinde şekillenen faşist rejimin ve bu rejimin sınıflarla kurduğu ilişkinin ele alınması Faşizm ve Diktatörlük?ün önemli özelliğidir.

Kitabın Künyesi
Faşizm ve Diktatörlük
Orjinal Adı: Fascisme et Dictature
Nicos Poulantzas
İletişim Yayınları
Çevirmen : Ahmet İnsel
Basım Tarihi : 05 – 2005
Sayfa Sayısı : 414

Nicos Poulantzas, 21 Eylül 1936’da Atina’da doğdu. 1953’te Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Üniversite yıllarında Yunanistan Komunist Partisi’nin (KKE) gençlik kolllarında ve tek yasal sol parti olan Birleşik Demokratik Sol’da (EDA) siyasi faaliyetlerde bulundu. Bir süre Heidelberg ve Münih’te çalışmalarına devam eden Poulantzas daha sonra Paris’e gitti ve 1954’e kadar hukuk felsefesi dersleri verdiği Universite Pantheon-Sorbonne’da akademik kariyerine devam etti. Paris’te Les Temps Modernes çevresiyle yakın ilişki içinde bulundu. 1966’da Annie Leclerc ile evlendi. 1960’ların sonu ve 1970’ler boyunca kapitalist devlet teorisi ve modern kapitalist toplumlar hakkındaki tartışmaların merkezinde yer alan Poulantzas 3 Ekim 1979’da intihar etti.

Previous Story

Ekonomi politiğin bir eleştiri denemesi – Engels: “Ticaret yasallaştırılmış dolandırıcılıktır”

Next Story

Geç Barbarlık Çağı 1 / Dünya ve Türkiye – Prof. Dr. Oktar Türel

Latest from İnceleme

Go toTop

OKUMA ÖNERİLERİMİZ